Μ, Σπυράκη : ΄Ενας στους δυο νέους Έλληνες είναι άνεργος. Ώρα να δράσουμε

0
122

Παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη στην Ολομέλεια ενόψει της επέκτασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων:

«Ένας στους δυο νέους Έλληνες είναι άνεργος. Ώρα να δράσουμε και να μειώσουμε τη νεανική ανεργία μέσω της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων από το σχέδιο Γιούνκερ»

Ενθάρρυνση της χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από «ειδικές πλατφόρμες» που θα μοχλεύουν πόρους από το Σχέδιο Γιούνκερ, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασία&sigmaf ; ειδικά για νέους ανέργους, ζήτησε με παρέμβασή της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Μαρία Σπυράκη. Η ομιλία της κυρίας Σπυράκη έγινε ενόψει της συζήτησης για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής κατά την οποία οι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν και για την επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. υπογράμμισε ότι «παρά την επιτυχία του Σχεδίου Γιούνκερ στους αριθμούς η εικόνα αυτή δεν αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομί&a lpha; της Ελλάδας». Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Σπυράκη «από τα 154 δισεκατομμύρια που μοχλεύτηκαν ως τώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, η Ελλάδα πρόκειται να μοχλεύσει 1,9 δισ. εκ των οποίων περισσότερα από 1 δισ. αντιστοιχούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όμως παρά τη διαθεσιμότητα, οι μικρομεσαίοι δεν έχουν πρόσβαση στο δανεισμό και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενθαρρυνθούν χρηματοδοτικές πλατφόρμες και έξω από το υπάρχον τραπεζικό σύστημα».

Η ευρωβουλευτής θύμισε ότι στην Ελλάδα η νεανική ανεργία βρίσκεται στο 46,5% και επικαλέστηκε την αναφορά που έκανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην αρχή της συνεδρίασης ότι «πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται ανθρώπινες ιστορίες». Στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προετοιμασία της αυριανής συνόδου Κορυφής, την Κομισιόν εκπροσώπησε ο Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ολόκληρη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη, έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Αύριο οι ηγέτες συζητούν την επέκταση του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ, κ. Επίτροπε Αβραμόπουλε, το οποίο πράγματι έχει θεαματικά αποτελέσματα σε αριθμούς. Όμως σε χώρες όπως η κοινή μας πατρίδα, η Ελλάδα, αυτή η επιτυχία δεν αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία. Από τα 154 δισεκατομμύρια που μόχλευσε το FC, τα 1,9 μοχλεύονται στην Ελλάδα και περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο, αντιστοιχούν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όμως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα της χρηματοδότησης. Μια χρηματοδότηση που δεν μπορεί, φαίνεται, να γίνεται πια μέσω Τραπεζών, και είναι μεγάλη ανάγκη, επείγει, να ενθαρρύνουμε τις χρηματοδοτικές πλατφόρμες ακόμη και έξω από το υπάρχον τραπεζικό σύστημα. Πίσω από κάθε αριθμό, όπως είπε πριν από λίγο ο Πρόεδρος Γιούνκερ, κρύβεται ένας άνθρωπος. 46,5% των νέων Ελλήνων είναι άνεργοι. Είναι η ώρα να δράσουμε. Να χρησιμοποιήσουμε το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ ώστε να έχει απόδοση στην καθημερινότητα των Ελλήνων.

Σας ευχαριστώ».