Σε έκτακτο διάγγελμα του Τσίπρα η παροχή 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους

0
122

Την παροχή 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους πριν την αλλαγή του έτους, αλλά και το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Σε έκτακτο μήνυμά του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το κράτος θα διαθέσει 617 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει περίπου 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 850 ευρώ ανά μήνα.

Το κατώτατο βοήθημα θα είναι τα 300 ευρώ, όμως η ενίσχυση θα δοθεί κλιμακωτά από κάτω προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος με μηνιαίες αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει περισσότερα χρήματα από τον συνταξιούχο των 700 ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα διαμορφωθεί η κλιμακωτή αναλογία αποδοχών – βοηθήματος ούτε εξήγησε εάν αναφέρεται σε καθαρές ή μεικτές αποδοχές.

Οι πόροι θα προέλθουν από την υπεραπόδοση των εσόδων στον φετινό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στα νησιά που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος από την προσφυγική κρίση θα ανασταλεί η εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ με την ηπειρωτική χώρα.

Ο πρωθυπουργός δε διευκρίνισε ποια νησιά θα ευνοηθούν από το «πάγωμα» των αυξήσεων του ΦΠΑ, όμως ανέφερε ότι πρόκειται για τις κοινότητες του «ανατολικού και του βόρειου Αιγαίου» που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της κρίσης.

Όπως είπε, το «πάγωμα» των συντελεστών θα ισχύσει έως το τέλος της προσφυγικής κρίσης, χωρίς να δώσει σαφή κριτήρια για το πότε θα γίνει αυτό.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει να αναδιανέμεται στους πολίτες, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε παλαιότερες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως η ένταξη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι πρωτοβουλίες για πρόσληψη 5.000 εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία.