Ερώτηση Μανώλη Κεφαλογιάννη: «Ποιος επέβαλλε την εξαίρεση της Ρόδου και της Καρπάθου;»

0
194

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την πρόσφατη εξαίρεση της Ρόδου και της Καρπάθου από την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για ένα χρόνο έκανε ερώτηση προς την Ευρωπαική Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου ίσχυαν από την έναρξη της εφαρμογής του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας.

Τον περασμένο Αύγουστο με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και μόνο αποφασίστηκε στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλες τις προαναφερόμενες περιοχές.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2016 ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγγειλε την αναστολή του μέτρου λόγω της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης που επιβαρύνει ιδιαίτερα τα νησιά του Αιγαίου.

Και η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου καθώς και στα νησιά των Δωδεκανήσων μέχρι το τέλος του 2017.

Από την συγκεκριμένη, όμως, κατάργηση εξαιρέθηκαν δύο από τα νησιά των Δωδεκανήσων, η Ρόδος και η Κάρπαθος.

 Ερωτάται η Επιτροπή:

– Η εξαίρεση της Ρόδου και της Καρπάθου έγινε με δική της απόφαση ή απόφαση των θεσμών;

– Η συγκεκριμένη εξαίρεση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδος;»