Ρωσία: Η Μόσχα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα να οφείλεται σε ‘τρομοκρατική ενέργεια’

0
133

Οι ρωσικές αρχές που διερευνούν τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους η οποία στοίχισε τη ζωή σε 92 άτομα ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν υπήρξε έκρηξη στο αεροσκάφος αλλά ότι δεν έχουν αποκλείσει την «τρομοκρατική ενέργεια» ως πιθανή αιτία της τραγωδίας.

Το αεροσκάφος Tupolev-154 εκτελούσε πτήση προς τη Συρία στην οποία επέβαιναν δεκάδες χορωδοί και χορευτές του Κόκκινου Στρατού όταν συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα λίγο μετά την απογείωσή του από το Σότσι της νότιας Ρωσίας την Κυριακή.

Οι ερευνητές έχουν πει ότι στις πιθανές αιτίες της καταστροφής συγκαταλέγονται το ανθρώπινο λάθος και η τεχνική βλάβη.
«Δεν υπήρξε έκρηξη στο αεροσκάφος», δήλωσε ο Σεργκέι Μπαϊνέτοφ, επικεφαλής ασφάλειας πτήσεων της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος ηγείται της κυβερνητικής επιτροπής που διερευνά τη συντριβή του αεροσκάφους.

«Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό είδος τρομοκρατικής ενέργειας… Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε είδος μηχανικού προβλήματος, άρα δεν αποκλείουμε μια τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο Μπαϊνέτοφ σε συνέντευξη τύπου.
Ο Μπαϊνέτοφ δήλωσε ότι η επιτροπή διερευνά περίπου επτά θεωρίες, ανάμεσά τους τη μηχανική βλάβη που προκλήθηκε λόγω της χαμηλής ποιότητας των καυσίμων και την εισρόφηση πτηνού από τους κινητήρες. «Δεν υπάρχει κάποια βασική θεωρία», δήλωσε ο ίδιος.

Ο υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφεπεσήμανε στη συνέντευξη τύπου ότι στις βασικές θεωρίες που εξετάζονται δεν περιλαμβάνεται η τρομοκρατική ενέργεια αλλά τα σχόλια του Μπαϊνέτοφ αποτελούν την πλέον ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι στιγμής ότι υπάρχει και αυτή η πιθανότητα.

Ο Μπαϊνέτοφ είπε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες για την αποκρυπτογράφηση του βασικού καταγραφέα πτήσης του αεροσκάφους, που μεταφέρθηκε χθες στη Μόσχα. Δήλωσε ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν μέσα στις επόμενες 30 ημέρες τα τελικά πορίσματα για τα αίτια της συντριβής.

Ο Μπαϊνέτοφ είπε δεν θα υπάρξει σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών Tu-154 μετά τη συντριβή. Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν νωρίτερα επικαλούμενα πηγές ότι η Ρωσία είχε προσωρινά καθηλώσει όλα τα αεροσκάφη Tu-154 έως ότου εξακριβωθεί η αιτία της συντριβής.

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων καλύπτουν μια περιοχή με ακτίνα 1 μιλίου (1,6 χλμ) από το Σότσι. Ο Σοκολόφ είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεχθεί 19 πτώματα, 230 τμήματα από σωρούς και περίπου 2.000 κομμάτια από συντρίμμια του αεροσκάφους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ