Σε λευκό κλοιό η Αττική. Η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε με επιτυχία

0
196

Σε λευκό κλοιό η Αττική υποδέχθηκε τη σφοδρή επίθεση του χιονιά στις 4 τα ξημερώματα, με χιονοστρόβιλους και κατά τόπους ιδιαίτερα πυκνές χιονοπτώσεις, αλλά και ελαφρότερες σε όλη της την έκταση, ακόμη και στα παράλια.

Ωστόσο, η προετοιμασία της πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και η άμεση και συνεχής ανταπόκριση του μηχανισμού της, δεν επέτρεψαν δυσχέρειες στην κυκλοφορία των οχημάτων. Κρατήθηκε ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο, ακόμη και στον παράδρομο του «κρίσιμου» σημείου της Μαλακάσας. Αντίθετα η εθνικής οδός, υπό την επίβλεψη της «Νέας Οδού», παρέμεινε κλειστή για 4-5 ώρες. Από το πρωί, όλο το δυναμικό των 35 εκχιονιστικών οχημάτων λειτουργεί για την διάνοιξη του οδικού δικτύου, με έμφαση στους ορεινούς δρόμους της Πάρνηθας, της Πεντέλης, του Διονύσου, της Κατεχάκη κ.α. Επίσης, κλήθηκαν για αποχιονισμό στον Κορυδαλλό και στην λεωφόρο Λαυρίου.
Σημειώνεται ότι το 18μελές προσωπικό της υποστελεχωμένης -κατά 45 άτομα- Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, βρίσκεται από τη νύχτα διάσπαρτο στο δίκτυο συντονίζοντας τις ενέργειες διάνοιξης.

«Καταφέραμε το καλύτερο δυνατόν» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΤΤ Ιωάννα Τσούπρα, προσθέτοντας: «Κρατήσαμε ανοιχτούς όλους τους δρόμους χωρίς κανένα πρόβλημα ακόμη και στα Δερβενοχώρια». Ανέφερε επίσης, ότι 3-4 βαριά μηχανήματα, τύπου γκρέιτερ, βρίσκονται συνεχώς στην παλιά εθνική οδό, στη διαδρομή μεταξύ Βιλλίων – Πόρτο Γερμενού, διατηρώντας την ανοιχτή και ότι σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου ρίχνεται συνεχώς αλάτι.

Αλάτι

Ειδικά για το θέμα του αλατιού, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της διεκδίκησης των ΟΤΑ, αλλά και άλλων δημόσιων φορέων, οι οποίοι όφειλαν να είχαν εγκαίρως προμηθευτεί, αντί να ζητούν από την ΠΑΤΤ, η κ. Γ. Τσούπρα εξέδωσε ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζει: «Η Περιφέρεια Αττικής ενόψει της χειμερινής περιόδου είχε εγκαίρως προμηθευθεί 2.500 τόνους αλατιού, ενώ παράλληλα το Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας προχώρησε τουλάχιστον σε 2 συσκέψεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με προέδρους τους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες. Στις συσκέψεις μετέχουν εκ του νόμου εκπρόσωποι των Δήμων προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και οργάνωση.

Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει 1.000 τόνους αλάτι προκειμένου να παραμένει ανοικτό το κεντρικό οδικό δίκτυο ευθύνης της, ενώ παράλληλα έχει προμηθεύσει με αλάτι, κρίσιμης κοινωνικής σημασίας φορείς, όπως νοσοκομεία, στρατόπεδα καθώς και τις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ ΑΕ).

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνησή τους, οι δύο βαθμοί ΤΑ, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Νόμου 3852/2010, Πρόγραμμα Καλλικράτης, θα πρέπει στις κρίσιμες στιγμές να αναπτύσσουν σχέσεις συνεργασίας και συναλληλίας αλλά και να συντονίζουν κοινές δράσεις, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων τους και του έγκαιρου προγραμματισμού τους».

Βόρεια- Ανατολική Αττική

Η «ήπια» κατά τα άλλα εικόνα που παρουσιάζει από το πρωί η Αττική, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν εγκυμονεί τον παραμικρό κίνδυνο». Ήδη η βροχή που πέφτει στη νότια πλευρά της περιφέρειάς του, έχει εξαφανίσει το χιόνι, η διέλευση γίνεται κανονικά, όπως και στις άλλες περιοχές της Περιφέρειας, με εξαίρεση το γνωστό σημείο της Πάρνηθας (πάνω από το τελεφερίκ), στο Διάσελο της Πεντέλης, στο Διόνυσο κ.α.

Η μακρά πορεία του στον χώρο της αυτοδιοίκησης, από το 1986, αλλά και ως δήμαρχος επί σειρά τετραετιών στα Καλύβια Σαρωνικού, του επιτρέπει να μιλά με σιγουριά για την έκβαση του καιρού. «Όσο παραμένει έτσι ο καιρός, με αυτήν την θερμοκρασία (όχι ιδιαίτερα χαμηλή), με συννεφιά και συνεχή χιονόπτωση δεν θα παγώσουν οι δρόμοι». Το πρόβλημα επισημαίνει, «θα παρουσιαστεί την Παρασκευή προς Σάββατο εάν ψυχράνει και άλλο και καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Το βέβαιο είναι ότι η ξαστεριά και ο ήλιος θα προκαλέσουν το πάγωμα των δρόμων με συνέπεια τα ατυχήματα. Και εκεί είναι που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

Επιτυχώς αντιμετωπίστηκε το πρώτο κύμα του χιονιά και στον Βόρειο τομέα της Περιφέρειας, επιβεβαιώνει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος. Η προετοιμασία και η διασπορά ποσοτήτων αλατιού σε κεντρικά σημεία του οδικού δικτύου ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση και η ρίψη του στο δρόμο, βοήθησε σημαντικά στην άνετη μετακίνηση πεζών και οχημάτων. «Ελάχιστα προβλήματα που προέκυψαν νωρίς το πρωί στο σταθμό του ΗΣΑΠ στη Κηφισιά λύθηκαν άμεσα όπως και η διάνοιξη των μικρότερων δρόμων που έπρεπε να διασχίσουν το πρωί από το αμαξοστάσιο τα λεωφορεία για να ακολουθήσουν τα δρομολόγια τους», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης.

Κατ. Ρουμελιώτη ΑΠΕ-ΜΠΕ