Τι μάθαμε στην ολομέλεια του ΕΚ

Η Νάντια Μουράντ και Λαμίγια Χατζι Μπασάρ, Γιαζίντι απο το Ιράκ, θύματα σεξουαλικής δουλείας από το Ισλαμικό Κράτος και ακτιβίστριες, παρέλαβαν το Βραβείο

Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, από τον πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν έκθεση για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ και ανανέωσαν τους εσωτερικούς κανόνες του ΕΚ, για να βελτιώσουν τις διαδικασίες και τη διαφάνεια.

Το απόγευμα της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2016 στις δύο Γεζίντι από το Ιράκ, τη Νάντια Μουράντ και τη Λαμίγια Χατζι Μπασάρ. Τα δύο κορίτσια υπήρξαν θύματα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους, επέζησαν και έγιναν εκπρόσωποι των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από το IΚ. Δείτε τι είπαν στη συνέντευξη που παραχώρησαν στο ΕΚ πριν την απονομή του Βραβείου.

Σε συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία, εν όψη της Συνόδου Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών καθώς και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών όλων σχεδόν των πολιτικών ομάδων υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ΕΚ το απόγευμα της Τετάρτης, τη σημασία σεβασμού της χάρτας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τήρησης του κοινοτικού δικαίου κατά τη διεξαγωγή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.

Εξ ονόματος των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις των κ-μ να μην επιχειρήσουν να υποβιβάσουν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαπραγματευτική διαδικασία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ γιατί σε τέτοια περίπτωση η Βρετανία θα αντιμετωπίσει την πιο σκληρή έξοδο από την Ένωση και αυτό θα έχει επιπτώσεις για όλους.

Το τερματισμό της υποκίνησης φόβου και μίσους ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ζήτησε με ψήφισμά της για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ, την Τρίτη η ολομέλεια.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Πολωνία και την Ρουμανία, πρέπει να έχουν το δικαίωμα, όπως έχουν οι πολίτες των υπόλοιπων κ-μ, να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και τον Καναδά χωρίς τη θεώρηση βίζας, είπαν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη.

Νέα μέτρα που θα βοηθήσουν τις χώρες της Ένωσης να ανοίξουν τις σιδηροδρομικές αγορές τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους ψήφισε η ολομέλεια την Τετάρτη. Στόχος των μέτρων είναι να διευκολυνθεί αλλά με αυστηρά ελεγχόμενο τρόπο, η πρόσβαση των εθνικών και ιδιωτικών σιδηροδρόμων της ΕΕ σε άλλα κράτη μέλη βελτιώνοντας τις παροχές και τις τιμές. Στο γράφημα που ετοιμάσαμε, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

Τα νομοθετικά μέτρα που σχεδιάζει να υιοθετήσει η ΕΕ για να αποτρέψει την εισαγωγή νέων παρασίτων που πλήττουν τα εσπεριδοειδή δέντρα και τους καρπούς τους δεν επαρκούν για να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους παραγωγούς. Αυτό υποστήριξε με ψήφισμά του την Πέμπτη το ΕΚ. Οι ευρωβουλευτές ζητούν την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων και ελέγχων για την πρόληψη της εξάπλωσης των επιβλαβών οργανισμών που πλήττουν τα εσπεριδοειδή.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα είναι πλέον ταχύτερη η διαδικασία επαναφοράς της υποχρέωσης θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) για τους υπηκόους τρίτων χωρών σε περιπτώσεις που οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση της παράνομης μετανάστευσης ή κινδύνους για την ασφάλεια.

Νέοι κανόνες για τη βελτίωση της διαφάνειας και του εξορθολογισμού της διοίκησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εγκρίθηκαν από την ολομέλεια την Τρίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ