Βόζεμπεργκ : «Η γυναικεία επιχειρηματικότητα μοχλός ανάπτυξης σε δύσκολες εποχές»

0
138

«Η γυναικεία επιχειρηματικότητα μοχλός ανάπτυξης σε δύσκολες εποχές»
Εκδήλωση με θέμα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, μέλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων και αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τις νομικές και εσωτερικές υποθέσεις.
Επίσημοι προσκεκλημένοι της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού και κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η κα. Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος και κυριότερη μέτοχος των εταιρειών του ομίλου «SOYA MILLS GROUP», και η κα. Σοφία Οικονομάκου, Πρόεδρος του εθνικού επιμελητηριακού δικτύου Ελληνίδων γυναικών επιχειρηματιών και Πρόεδρος των γυναικών του Ευρωεπιμελητηρίου.
Η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ανοίγοντας τη συζήτηση, είπε χαρακτηριστικά ότι η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας μπορεί να αποβεί καθοριστική για την οικονομία με δυνητική αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης έως και 9%, εάν γεφυρωθεί το χάσμα των φύλων σε επιχειρήσεις και αγορά εργασίας. Εν συνεχεία, έκανε ειδική αναφορά στα ευρωπαϊκά προγράμματα Progress και Small Business Act, τα οποία συμβάλλουν στην τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι οι τρείς πρώτοι τομείς δραστηριοποίησης των γυναικών στην Ελλάδα είναι το εμπόριο 25%, η γεωργία 20% και ο τουρισμός 18%.
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σπουδαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων, καθώς φέρνουν πιο κοντά τα επαγγελματικά επιμελητήρια με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που αποτελούν τη μόνη διέξοδο χρηματοδότησης σε μία εποχή ύφεσης, δεδομένου ότι η οικονομική ανάκαμψη περνάει μέσα από τα επιμελητήρια.
Η κα. Μ. Οφλούδη-Γιαβρόγλου, που επί μία εικοσαετία καθοδηγεί με επιτυχία τον όμιλο εταιρειών «SOYA MILLS GROUP», μίλησε για τα κοινωνικά στερεότυπα που εμποδίζουν τις γυναίκες επιχειρηματίες να εξελιχθούν αλλά και για τα προσόντα, τις δεξιότητες, την προσήλωση και το ήθος, που αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία κάθε επιτυχημένης επιχειρηματικής δράσης.
Η κα. Σ. Οικονομάκου, με πλούσιο εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο, έκανε εκτενή αναφορά στους κύριους επιχειρηματικούς τομείς δραστηριοποίησης των γυναικών αλλά και στη σημαντική δράση των επαγγελματικών επιμελητηρίων, που λειτουργούν ως κυψέλες επιχειρηματικότητας με τα απαραίτητα δεδομένα και συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας εν γένει.
Κλείνοντας τη συζήτηση, η κα. Βόζεμπεργκ υπογράμμισε: «Για την αύξηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας απαιτείται δημιουργία ευέλικτου και φιλικού περιβάλλοντος με απλούστευση διαδικασιών και άρση θεσμικών, διοικητικών και οργανωτικών εμποδίων,ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και στήριξη των υφιστάμενων γυναικείων επιχειρήσεων για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και την προώθηση της εξωστρέφειας».