Κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ για τις ευθύνες της ελληνικής Kυβέρνησης στο προσφυγικό

0
108

Με αφορμή τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη τη χώρα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εστιάζοντας στις ευθύνες της ελληνικής Kυβέρνησης για την ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση αλλά και στην αναγκαία συνδρομή της Ε.Ε.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, σε συνέχεια των δηλώσεων της εκπροσώπου της Κομισιόν περί σημαντικών ελλείψεων στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, ζητά συγκεκριμένα τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι χιλιάδες αιτούντες άσυλο έχουν μείνει αβοήθητοι στο κρύο και ρωτά την Ε.Ε., εάν σκοπεύει να χορηγήσει άμεση βοήθεια στη χώρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών συνθηκών στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Ειδική μέριμνα ζητά επίσης η Ελίζα Βόζεμπεργκ για τα ασυνόδευτα ανήλικα και τις ευπαθείς προσφυγικές ομάδες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες ανέδειξαν τις τεράστιες ελλείψεις στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια. Παρά τις δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργείου, χιλιάδες αιτούντες άσυλο εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές υπό αντίξοες συνθήκες, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να προστατευθούν από το κρύο και το χιόνι. Πολλοί προσφυγικοί καταυλισμοί έχουν κριθεί ακατάλληλοι για το χειμώνα, ενώ η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραδεχτεί ότι παρατηρούνται σημαντικές ανεπάρκειες σχετικά με τη φιλοξενία αλλοδαπών στη χώρα.

Δεδομένου ότι, α) η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη των εθνικών αρχών και β) οι συνεχείς δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης στα κέντρα διαμονής προσφύγων αλλά και για την εκκένωση των ακατάλληλων προσφυγικών καταυλισμών, όπως του Ελληνικού, παραμένουν κενές περιεχομένου, ερωτάται η Επιτροπή:

-Πού εντοπίζει συγκεκριμένα τις ευθύνες της ελληνικής Kυβέρνησης για τις αναφερόμενες ελλείψεις στα κέντρα καταγραφής προσφύγων και μεταναστών;

-Πώς σκοπεύει να συνδράμει άμεσα τις ελληνικές Aρχές για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων;

-Έχει προβλέψει κάποια ειδική μέριμνα για τα ασυνόδευτα ανήλικα και τις ευπαθείς ομάδες προσφύγων λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων;».