Μ. Κεφαλογιάννης: Η ελληνική ομογένεια μπορεί να είναι η γέφυρα της επικοινωνίας της Ευρώπης με τον Αραβικό κόσμο

"Θέλουμε να συσφίξουμε τις σχέσεις Ευρώπης - Αραβικού κόσμου"

0
166
Μανώλης Κεφαλογιάννης

“Υπάρχει μία παραδοσιακή σχέση αιώνων ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, όπως είναι η Αίγυπτος”, τονίζει στη συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μανώλης Κεφαλογιάννης, με την ιδιότητά του ως Μέλους της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για την Αραβική Χερσόνησο.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Αίγυπτο, ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στη Χώρα του Νείλου με την μεγάλη ιστορία, όπου διαχρονικά υπάρχουν πολλά που τη συνδέουν με τους Έλληνες, με κάποιες από τις πιο ακμάζουσες Ελληνικές Κοινότητες, του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας αλλά και με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, καθιστώντας ιδιαίτερα στενές τις σχέσεις των δύο χωρών, όπως ο ίδιος επεσήμανε.

“Θέλουμε να συσφίξουμε τις σχέσεις Ευρώπης – Αραβικού κόσμου”, τόνισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, υπογραμμίζοντας την επιθυμία της Ευρώπης “οι αραβικές χώρες να είναι χώρες σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης, διότι δυστυχώς στην ευρύτερη περιοχή έχουν διαλυθεί τρεις χώρες: το Ιράκ, η Συρία και η Λιβύη. Και θέλουμε μία σταθερότητα και μία συνεργασία, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και επίπεδο κουλτούρας και διακρατικών σχέσεων αλλά και σχέσεων των κοινωνιών.

Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, ως χώρα ή διά μέσου των Ελλήνων που διαβιούν στις χώρες του αραβικού κόσμου, ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι “η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα κομβικό ρόλο, αξιοποιώντας τις παραδοσιακές καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες, καθότι μάς αποδέχονται πολύ ως συνομιλητές. Και οι τελευταίες πολιτικές με την αξιοποίηση της ΑΟΖ φέρνουν πιο κοντά την Ελλάδα, με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ. Ενώ, υπάρχουν πολλοί νέοι Έλληνες – που δεν ανήκουν στην ελληνική ομογένεια – δραστηριοποιούνται οικονομικά σε αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αραβικής Χερσονήσου, και μπορεί αν είναι καλοί πρεσβευτές των ελληνικών συμφερόντων, και μέσω της Ελλάδας, των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Νομίζω λοιπόν ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις σχέσεις με πιο στενή συνεργασία και της ελληνικής κυβέρνησης και ημών των ευρωβουλευτών, μπορούμε να προσεγγίσουμε πολλές επενδύσεις στην Ευρώπη (ΣΣ. όπως ήδη γίνονται πολλές επενδύσεις)”.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στις χώρες του Αραβικού Κόλπου, “που είναι πλούσιες λόγω του πετρελαίου και θέλουν να κάνουν χρήση του οικονομικού τους χαρτοφυλακίου σε χώρες πιο ασφαλείς γεωγραφικά όπως είναι η Ευρώπη”, εξέφρασε την άποψη ότι “η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει αυτόν το διαμεσολαβητικό ρόλο ως περιοχή σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή”.

Και μιλώντας ιδιαίτερα για το ρόλο που μπορεί να παίξει ο Απόδημος Ελληνισμός στις αραβικές χώρες, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “η ελληνική ομογένεια μπορεί να είναι η γέφυρα αυτής της επικοινωνίας της Ευρώπης με τον Αραβικό κόσμο και την Αίγυπτο”.

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το “πώς μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρέμβει για να ζήσουν καλύτερες ημέρες οι λαοί των χωρών που πλήττονται από τις πολεμικές συγκρούσεις ιδιαίτερα στη Συρία”, ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε τη διάκριση μεταξύ των χωρών που πλήττονται οικονομικά και αυτών που ακμάζουν, αναφερόμενος στους δυστυχισμένους όπως είπε πρόσφυγες που στοχεύουν και αναζητούν μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και οι οποίοι αν γυρίσουν στις χώρες τους μπορούν να τις βοηθήσουν να αναβαθμιστούν και πάλι οικονομικά.”

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε ότι “η Ευρώπη πάντοτε ενδιαφέρεται για τους δημοκρατικούς θεσμούς, σπρώχνοντας όλες αυτές τις χώρες σε μία φιλελευθεροποίηση, προστασίας των μειονοτήτων, των γυναικών, των ατομικών ελευθεριών, των θρησκευτικών ελευθεριών και της προστασίας της θρησκευτικής συνείδησης των ατόμων – που εκεί υπάρχουν κάποια προβλήματα σε ορισμένες από τις αραβικές χώρες, αλλά θέλουμε, από την άλλη μεριά, να ευημερούν αυτές οι χώρες, και πέρα από τον παράγοντα οικονομίας να είναι παράγοντες σταθερότητας, έτσι ώστε στον αραβικό κόσμο να μη δημιουργούνται εκρήξεις και αναφλέξεις που επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο”.

Και ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε ακόμη περισσότερο ότι “εμείς θέλουμε ο κόσμος να ευημερεί, πέρα από θέματα φυλής, χρώματος και θρησκευτικού προσανατολισμού, έχουμε γίνει όλος ο κόσμος ένα μεγάλο χωριό”.

Ενώ, ο ευρωβουλευτής μίλησε και για τα ιδιαίτερα ελληνικά ενδιαφέροντα στην περιοχή: “Έχουμε τα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία που αποτελούν Φάρους της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, που αποτελούν κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, και έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτές οι σχέσεις να είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, που να προάγει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών με τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, αποφεύγοντας τις όποιες εκρήξεις στην περιοχή, διαδραματίζοντας ένα πολύ θετικό ρόλο σε αυτό”.

Τέλος, μεταφέροντας ένα μήνυμα προς όλους τους Έλληνες που ζουν στις αραβικές χώρες, από το Μαρόκο μέχρι την Αίγυπτο, και τον Λίβανο μέχρι τον Αραβικό Κόλπο, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης επεσήμανε στη συνέντευξή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “υπάρχει μία μεγάλη Ελλάδα έξω από τα ελληνικά σύνορα. Και η καρδιά της Ελλάδας δε κτυπάει μόνο στην Μακεδονία, τα νησιά της Κρήτης, την Ήπειρο, τα νησιά του Αιγαίου, κτυπά στην Μελβούρνη, στη Γερμανία, τη Βρετανία και πολλές χώρες και βεβαίως και στον αραβικό κόσμο, στην Αίγυπτο, στα ελλληνορθόδοξα Πατριαρχεία, κτυπάει εκεί που κρατάνε ζωντανή τη φλόγα του Ελληνισμού, της ιστορίας μας και της παράδοσής μας, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων. Αυτό που εμείς πιστεύουμε ότι οδήγησε το σύγχρονο κόσμο και τού έδωσε μία πορεία θετική. Και αυτό είναι το πνεύμα το ελληνικό, είναι η ζεύξη με τον χριστιανισμό και αυτό το ελληνικό πνεύμα θέλουμε να διατηρήσουμε στις ευαίσθητες αυτές περιοχές. Έχουμε βαθιές ρίζες εκεί, που θέλουμε να διατηρήσουμε”.