Ο Πρόεδρος Γιούνκερ στη Γενεύη για το Κυπριακό  

0
129

 

Σήμερα, ο Πρόεδρος Γιούνκερ ηγείται της αποστολής της ΕΕ στη διάσκεψη για τη διευθέτηση του Κυπριακού στη Γενεύη. Τον συνοδεύει η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο ειδικός εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ κ. Pieter Van Nuffel ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη από την αρχή της διάσκεψης.

Καθ’ οδόν για τη διάσκεψη, ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε τα εξής: «Αφότου έγινα Πρόεδρος της Επιτροπής, έχω ενδιαφερθεί προσωπικά για την επανένωση της Κύπρου. Πρέπει τώρα να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου και για τον λόγο αυτό βρίσκομαι σήμερα στη Γενεύη. Όταν πρόκειται για την ειρήνη, πρέπει “να προλάβεις το αεροπλάνο”. Υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά όταν χάριν της ειρήνης, πρέπει να το διακινδυνεύσεις. Αυτοί που δεν διακινδυνεύουν τίποτα, παίρνουν μεγαλύτερο ρίσκο».

Από την έναρξη της θητείας της Επιτροπής Γιούνκερ, ο Πρόεδρος είναι σε στενές επαφές με όλους τους βασικούς παράγοντες και έχει υποστηρίξει εμπράκτως τη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού ως ζήτημα προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συνολική διευθέτηση θα είναι ευεργετική για την Κύπρο και την ΕΕ, καθώς και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού κατά την προεδρία Γιούνκερ, καθώς και ενημερωτικό δελτίο για τον ρόλο της Επιτροπής είναι διαθέσιμα εδώ.