Ρεκόρ συμμετοχών στο πρόγραμμα Erasmus+ !

0
138

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε  νέα αριθμητικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι το πρόγραμμα Erasmus+ της ΕΕ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, το οποίο γιορτάζει φέτος την 30ή του επέτειο, είναι πιο επιτυχημένο και ανοικτό από ποτέ.

Το 2015 το πρόγραμμα Erasmus+ έδωσε τη δυνατότητα σε 678.000 Ευρωπαίους, περισσότερους από κάθε άλλη φορά, να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να εργαστούν και να δραστηριοποιηθούν εθελοντικά στο εξωτερικό. Κατά το ίδιο έτος, η ΕΕ επένδυσε 2,1 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 19.600 έργα με τη συμμετοχή 69.000 οργανισμών. Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του 2015 για το πρόγραμμα Erasmus+ που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι το πρόγραμμα προχωρεί με ικανοποιητικό ρυθμό, ώστε να επιτύχει το στόχο του για τη στήριξη 4 εκατομμυρίων ατόμων μεταξύ του 2014 και του 2020.

Ο κ. Jyrki KatainenAντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, αλλά και πρώην σπουδαστής Erasmusστο πανεπιστήμιο του Leicester (ΗΒ), δήλωσε: «Η μόρφωση είναι ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό των ανθρώπων με γνώσεις, δεξιότητες και τις ικανότητες που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν όσο γίνεται καλύτερα τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται. Η κινητικότητα διευρύνει τους ορίζοντές μας και μας κάνει πιο δυνατούς. Το πρόγραμμαErasmus τα προσφέρει και τα δύο. Ως πρώην σπουδαστής Erasmus, είχα ο ίδιος την εμπειρία αυτή. Προτρέπω τους σπουδαστές και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς, τους εκπαιδευτές, τους εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας και τους σπουδαστές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+».

Ο κ. Tibor NavracsicsEπίτροπος αρμόδιος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού, δήλωσε: «Εδώ και τρεις δεκαετίες, το πρόγραμμα Erasmus προσφέρει ευκαιρίες σε νέους , δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες, μεταξύ των οποίων είναι και οι κοινωνικές και διαπολιτισμικές δεξιότητες, και προάγει την ενεργό συμμετοχή στα κοινά. Συνδέοντας ανθρώπους και υποστηρίζοντας τη συνεργασία τους, το πρόγραμμα αποτελεί βασικό στοιχείο ενίσχυσης των νέων για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας. Αυτή είναι η αλληλεγγύη που χρειάζεται η Ευρώπη, τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Θέλω να εξασφαλίσω ότι στο μέλλον το πρόγραμμα Erasmus+ θα μπορεί να στηρίξει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με ευρύτερο φάσμα κοινωνικού υποβάθρου».

Το 2015 το πρόγραμμα Erasmus+ διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο, δίνοντας τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να αποστείλουν και να δεχτούν περισσότερους από 28.000 σπουδαστές και προσωπικό από και προς χώρες εκτός Ευρώπης. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία παραμένουν οι τρεις κύριες χώρες αποστολής, ενώ η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δέχονται τους περισσότερους συμμετέχοντες του προγράμματος Erasmus+. Τα σχόλια από τους συμμετέχοντες επιβεβαιώνουν ότι ο χρόνος παραμονής στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus+ είναι χρόνος που αξιοποιείται σωστά: το 94 % δηλώνει ότι οι δεξιότητές τους βελτιώθηκαν, ενώ 80 % πιστεύει ότι ο χρόνος αυτός έδωσε ώθηση στις ευκαιρίες τους για σταδιοδρομία. Ένας στους τρεις σπουδαστές που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus+ δέχεται προσφορά θέσης εργασίας από την εταιρεία υποδοχής.

Η σημερινή έκθεση δίνει επίσης μια εικόνα των ενεργειών που έχουν αναληφθεί από την Επιτροπή για την προσαρμογή του προγράμματος Erasmus+, ώστε να βοηθήσει την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές προκλήσεις, όπως είναι η ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών. Για παράδειγμα, το σύστημα Διαδικτυακής Γλωσσικής Υποστήριξης του προγράμματος έχει επεκταθεί, ώστε μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να μπορέσουν να επωφεληθούν 100.000 πρόσφυγες· για τον σκοπό αυτό έχουν διατεθεί 4 εκατ. ευρώ. Ο στόχος είναι να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι, ιδίως, να ενταχθούν στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών υποδοχής και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με την έναρξη της ενημερωτικής εκστρατείας για την 30ή επέτειο του προγράμματος Erasmus (το οποίο ονομάζεται Erasmus+ από το 2014, επειδή μπορούν να επωφεληθούν από αυτό περισσότεροι άνθρωποι μέσω ενός ευρύτερου φάσματος ευκαιριών). Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, για να υπογραμμίσουν τον θετικό αντίκτυπο του Erasmus τόσο στα άτομα όσο και στην κοινωνία στο σύνολό της, και να δώσουν σε όλους τους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε το πρόγραμμα να εξελιχθεί στο μέλλον. Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, το πρόγραμμα Erasmus+ και οι προκάτοχοί του δεν έχουν στηρίξει μόνο περισσότερους από 5 εκατ. σπουδαστές, μαθητευόμενους και εθελοντές, αλλά και προσωπικό και ανταλλαγές νέων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων στα 9 εκατ. άτομα.


Ιστορικό

Το Erasmus είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί τρεις δεκαετίες, προσφέρει, ιδίως στους νέους, ευκαιρίες για να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους μεταβαίνοντας στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ξεκίνησε το 1987 ως ένα μικρό πρόγραμμα κινητικότητας για σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή 3 200 φοιτητών κατά την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του, τα τελευταία 30 χρόνια εξελίχθηκε σε εμβληματικό πρόγραμμα από το οποίο επωφελούνται σχεδόν 300.000 σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα διευρύνθηκε πολύ, προσφέροντας ευκαιρίες για περιόδους σπουδών και περιόδους μαθητείας/πρακτικής άσκησης τόσο για τους σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και για σπουδαστές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, για ανταλλαγές νέων, εθελοντισμό και ανταλλαγές προσωπικού σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού. Το Erasmus+ είναι επίσης πιο ανοικτό από οποιονδήποτε άλλο προκάτοχό του στα άτομα από μειονεκτούντα περιβάλλοντα.

Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του προγράμματος διευρύνθηκε από τις 11 χώρες που κάλυπτε το 1987 σε 33 σήμερα (τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Τουρκία, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν).

Το σημερινό πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο καλύπτει την περίοδο από το 2014 έως το 2020, έχει προϋπολογισμό ύψους 14,7 δισ. ευρώ και θα προσφέρει ευκαιρίες σε περισσότερα από 4 εκατ. άτομα να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία και να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό. Επίσης, το πρόγραμμα στηρίζει διακρατικές συμπράξεις μεταξύ ιδρυμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, καθώς και δράσεις στον τομέα του αθλητισμού, για να συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής του διάστασης και για την αντιμετώπιση των κύριων διασυνοριακών απειλών. Επιπλέον, το πρόγραμμα προωθεί δραστηριότητες διδασκαλίας και έρευνας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω των δράσεων JeanMonnet.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, θα διοργανωθούν πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη για τον εορτασμό της 30ής επετείου, καθώς και μια κεντρική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.