Στην Τουρκία η Τερέζα Μέι για το Κυπριακό

«Επιχείρηση πειθούς» του Ερντογάν για Εγγυήσεις/Ασφάλεια

0
114

– Το προσεχές Σάββατο η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Άγκυρα
– Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης με Ερντογάν το Κυπριακό
– Στην προ Γενεύης εποχή Μέι και Ερντογάν έκαναν λόγο για «πραγματική ευκαιρία» στο Κυπριακό
– Πλέον η Βρετανίδα Πρωθυπουργός καλείται να εξαντλήσει την πειθώ της έναντι του Τούρκου Προέδρου

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ θα έχει στην Άγκυρα το προσεχές Σάββατο η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μία ημέρα μετά από την επίσκεψή της στο Λευκό Οίκο για την πρώτη συνάντηση του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με ξένο ηγέτη.

Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρίσκονται θέματα που αφορούν το διμερές εμπόριο, την άμυνα και την ασφάλεια (ΝΑΤΟ και καταπολέμηση της τρομοκρατίας), το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και οι εξελίξεις στη Συρία.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπενθυμίζεται ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η κα Μέι και ο Τούρκος Πρόεδρος λίγο πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης, είχαν συμφωνήσει πως επρόκειτο για μία «πραγματική ευκαιρία» να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και για να υπάρξουν εγγυήσεις σταθερότητας στην περιοχή.

Η Ντάουνινγκ Στριτ συνεχίζει να δηλώνει πως η Βρετανία είναι έτοιμη να εκπροσωπηθεί στον κατάλληλο βαθμό, όταν οι συνομιλίες επανέλθουν σε πολιτικό επίπεδο.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για το κατά πόσο η κα Μέι θα θέσει στην τουρκική ηγεσία τις ανησυχίες της Δύσης για τις διώξεις που έχουν ακολουθήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η Βρετανία έχει καταστήσει σαφή την υποστήριξή της στους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας.

«Η Πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να επαναβεβαιώσει αυτή τη στήριξη, αλλά έχουμε επίσης υπάρξει σαφείς ότι η αντίδραση της Τουρκίας πρέπει να είναι ανάλογη των περιστάσεων και ασφαλώς θα συνεχίσουμε να εγείρουμε αυτό το θέμα”, δήλωσε.

“Η επίσκεψη θα κατοπτρίσει το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος εταίρος και ένας στενός σύμμαχος για το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολλά θέματα παγκόσμιας σημασίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της ασφάλειας και της άμυνας», πρόσθεσε.