Από ένταση στιγματίστηκε το κλείσιμο της διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό

Από ένταση φέρεται να στιγματίστηκε το προσωρινό κλείσιμο των εργασιών της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ασκήθηκε μια κλιμακούμενη πίεση από την πλευρά της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας προκειμένου να γίνει άμεσα η καταγραφή των ερωτημάτων για τα ζητήματα της ασφάλειας.

Οι δυο εγγυήτριες δυνάμεις συντασσόμενες πλήρως απέκρουσαν τη θέση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, πως χρειάζεται χρόνος για την προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο.

Όπως τόνιζαν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών παρά την επιμονή των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας για επίσπευση των διαδικασιών, επικράτησε η θέση του Νίκου Κοτζιά, με την οποία συμπαρατάχθηκε και ο κ. Αναστασιάδης, πως η συζήτηση για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα πρέπει να συνεχιστεί πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και αυτό θα γίνει στις 18 Ιανουαρίου.

Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτός ο γύρος συνομιλιών, τότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Τα Ηνωμένα Έθνη σε ανακοίνωσή τους τονίζουν -μεταξύ άλλων- ότι «η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού καθώς αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια μιας κοινότητας δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας του άλλου».

Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε ως επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων ήταν αυτή που έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού «βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι». «Ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους», είπε, προσθέτοντας ότι επί του θέματος, θα υπάρξει δημοψήφισμα.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Mπαρίς Μπουρτζού, είπε εισαγωγικά ότι ο χάρτης που παρουσιάστηκε χθες στον Μουσταφά Ακιντζί, αφού εξετάστηκε από τον τουρκοκύπριο ηγέτη, εκρίθη ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Την άποψή του αυτή ο κ. Ακιντζί θα τη διαβιβάσει με επιστολή που θα αποστείλει προς τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της.

Πηγή: http://www.skai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ