Δημήτρης Παπαδημητρίου: “η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης”

Gala Dinner by The Economist, in Athens, on Jan. 27, 2017

Για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας το 2017 μίλησε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου στο “The World in 2017 Gala Dinner” του περιοδικού Economist που διοργανώθηκε στο Ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.

Ο κ. Παπαδημητρίου στην ομιλία του με θέμα: “Η Οικονομική Ανάπτυξη και το Επιχειρηματικό τοπίο της Ελλάδας. Μια πρόβλεψη για το 2017”, επεσήμανε πως η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης ήδη από το 3ο τρίμηνο του 2016 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το τέλος της ύφεσης θα οριστικοποιηθεί με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός που θα επιτρέψει την αύξηση της ρευστότητας που τόσο ανάγκη έχει η ελληνική οικονομιά.

Ο Υπουργός αναπτύσσοντας το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που έχουν προγραμματιστεί και ήδη έχουν ξεκινήσει με σκοπό να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την πολυετή ύφεση. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων, η επιτυχής απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιείται αυτή τη διετία, σε συνδυασμό με τα χρηματοδοτικά μέσα, της ΕΤΕπ και του Προγράμματος Γιουνκέρ θα συμβάλλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Κλείνοντας ο κ. Παπαδημητρίου μίλησε για την ανάγκη ανάκτησης εμπιστοσύνης, αλλά και αναγνώρισης παράλληλα της προόδου που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία, ενώ τόνισε ότι “η επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να είναι με όρους όχι μόνον οικονομικής αλλά και κοινωνικής βιωσιμότητας. Γιατί η μεν Ελλάδα δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις, παλινδρομήσεις και περιπέτειες. Η δε Ευρώπη έχει ανάγκη να συσφίξει τις γραμμές της και να προχωρήσει στην ολοκλήρωσή της αποφεύγοντας μία νέαδιαλυτική αυτή τη φορά, συστημική κρίση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ