Διάλεξη: “Η ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων πριν την Ελληνική Επανάσταση”

 

Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με τον γενικό τίτλο:Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους, συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19:30, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, τη διάλεξη της Καθηγήτριας Ναυτιλιακής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Τζελίνας Χαρλαύτη με θέμα Η ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων πριν την Ελληνική Επανάσταση”.

Στη συζήτηση συμμετέχει ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Βασίλης Καρδάσης. Συντονίζει ο Οικονομολόγος, μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια κ. Αναστάσης Πάριος.

Τα τελευταία 45 χρόνια οι Έλληνες κατέχουν τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, μεγαλύτερο από εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Κίνας ή της Ιαπωνίας. Οι αρχές της ανάπτυξης της σύγχρονης ελληνόκτητης ναυτιλίας εντοπίζονται στον 18ο αιώνα. Οι 1.800 ναυτικές οικογένειες, από  σαράντα νησιά και λιμάνια του Ιονίου και του Αιγαίου τις παραμονές της ελληνικής επανάστασης, είχαν έναν στόλο από 1.000 μεγάλα ποντοπόρα εμπορικά ιστιοφόρα, τον μεγαλύτερο στόλο της Μεσογείου που εμπορευόταν από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι και τον Ατλαντικό.

Τα ιστιοφόρα, καταγεγραμμένα στα δυτικοευρωπαϊκά και οθωμανικά αρχεία,  έφεραν κυρίως τη βενετική και οθωμανική σημαία και ήταν εξοπλισμένα με κανόνια, τουφέκια, γιαταγάνια και σπαθιά προκειμένου να εξασκήσουν εμπόριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης σε μια Μεσόγειο που μαστιζόταν από πολέμους, κούρσο και πειρατεία. Η διάλεξη βασίζεται σε πολυετή και πρωτότυπη έρευνα σε 30 αρχεία σε επτά χώρες και σε έξι γλώσσες, σε μία συλλογική εργασία από μία διεθνή ομάδα 20 ερευνητών που ανασυγκρότησε τη ναυτιλία των Ελλήνων σε όλο της το εύρος σε αυτήν την πρώιμη περίοδο.

H Τζελίνα Χαρλαύτη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αποφοίτησε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ (M.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.). Έχει  διατελέσει Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ναυτιλιακής Οικονομικής Ιστορίας (2004-2008) και visiting Fellow στο Harvard Business School και στο All Souls του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει διευθύνει πολλά ερευνητικά προγράμματα εκ των οποίων το τελευταίο ήταν  το πρόγραμμα “Θαλής” με τίτλο “Η Μαύρη Θάλασσα και πόλεις-λιμάνια της, 1774-1914. Ανάπτυξη, σύγκλιση και διασυνδέσεις με την παγκόσμια οικονομία”, με χρηματοδότηση από την ΕΕ και το Υπουργείο Παιδείας (2011-2015). Είναι συγγραφέας  πολλών βιβλίων και άρθρων. Τα τελευταία της βιβλία είναι MerchantColoniesin the Early Modern Period (15th-18th Centuries), (συνεργ. με Viktor Zakharov και Olga Katsiardi-Hering, Chatto & Pickering 2012), Worlds Key Industry. History and Economics of International Shipping, (συνεργ. με Stig Tenold και Jésus M. Valdaliso, Palgrave/MacMillan, 2012), “Η ναυτιλία των Ελλήνων, 1700-1821”, (συνεργασία με Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, Κέδρος, Αθήνα 2013) και “Οι Έλληνες της Αζοφικής, 18ος-αρχές 20ού αιώνα”. “Νέες προσεγγίσεις στην ιστορία των Ελλήνων στη Νότιο Ρωσία”, (συνεργ. με Ευρυδίκη Σιφναίου, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2015).

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ / www.ioanniskapodistrias.com

Σκοπός της είναι η επιστημονική μελέτη ιστορικών θεμάτων (πολιτικών – στρατιωτικών – διπλωματικών – κοινωνικών – εκπαιδευτικών – οικονομικών κ.ο.κ.) της περιόδου από τον 16ο  έως τον 19ο αιώνα.

Συμμετέχει α) σε επιστημονικά συνέδρια / ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κύπρος, Ελβετία, Αυστρία, Ρωσία κ.α.), β) σε προγράμματα δημοσίων σχολείων με τη μορφή παρουσιάσεων-διαλέξεων. Συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς. Στηρίζει μεταπτυχιακούς φοιτητές και οργανώνει εκδηλώσεις συνδυάζοντας ιστορικά  γεγονότα  με  τη  μουσική.

ΣΧΕΤΙΚΑ