ΕΕ-Ευρωζώνη: Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Δεκέμβριο με τον υψηλότερο ρυθμό 5,5 ετών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Markit

0
108

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Δεκέμβριο με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 5,5 και πλέον ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας HIS Markit, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει την περιοχή σε μία χρονιά πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο σύνθετος δείκτης PMI, που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα του 2016 στις 54,4 μονάδες από 53,9 τον Νοέμβριο, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση 67 μηνών. Η αύξηση της δραστηριότητας οφείλεται εν μέρει στην εξασθένηση του ευρώ , αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Markit.

Ενίσχυση της δραστηριότητας σημειώθηκε και στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, με την Ισπανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση και να ακολουθεί από κοντά η Γερμανία. «Τα τελικά στοιχεία του PMI σηματοδοτούν ένα ισχυρότερο κλείσιμο του 2016 σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία, αν και παραμένει πολύ αβέβαιο αν αυτά παρέχουν το αναγκαίο εφαλτήριο για να αποκτήσει η ανάκαμψη Ευρωζώνης περαιτέρω δυναμική το 2017», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον. «Πολλά θα εξαρτηθούν από τα πολιτικά γεγονότα στη διάρκεια του επόμενου έτους», πρόσθεσε.

Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε μετά την ανακοίνωση των γερμανικών και γαλλικών στοιχείων και ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Markit για το σύνολο της Ευρωζώνης. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφωνόταν στα 1,0443 δολάρια.

Α.Χ.