Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Αν η Ελλάδα αποτύχει στη διαχείριση του προσφυγικού θα έχει αποτύχει όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση»

0
249
Ελίζα Βόζεμπεργκ

Την ανάγκη να εφαρμοστεί στο ακέραιο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να δεσμευτούν όλα τα κράτη μέλη για την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα, τόνισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σχετικά με την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που αντιμετωπίζουν ακραία καιρικά φαινόμενα, παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων κ. Χρήστου Στυλιανίδη.

Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, αν και η ελληνική πολιτεία δεν έχει μπορέσει να διαχειριστεί με επάρκεια το προσφυγικό, η Ε.Ε. θα πρέπει να συνδράμει τις προσπάθειες πιο αποτελεσματικά, καθώς μία και μόνη χώρα δεν μπορεί να τα καταφέρει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημα που συζητάμε είναι πάντα επίκαιρο και δυστυχώς οξύνεται, γιατί τα προβλήματα αυξάνονται.

Στην Ελλάδα, στη χώρα μου, ο στόχος της μετεγκατάστασης μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 πρέπει να είναι 2000 με 3000 άτομα το μήνα. Μέχρι σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί μόνο 7000 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι ο θεσμός έχει αποτύχει.

Επίσης απειλείται, το λέω εντός εισαγωγικών το ρήμα, επανέναρξη των μεταφορών προσφύγων στην Ελλάδα σταδιακά από το Μάρτιο του 2017, δηλαδή επανενεργοποίηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, που όπως ξέρετε από το 2011 έχει ανασταλεί, κάτι το οποίο βοήθησε τη χώρα μου εν μέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Επίσης, σύμφωνα με τη Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας πρέπει να γνωρίζετε με επίσημα στοιχεία ότι έχουμε καθημερινές αφίξεις αλλοδαπών στη χώρα, 150 περίπου άτομα, δηλαδή περίπου 4000 το μήνα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα ελληνικά νησιά έχουν συγκεντρωθεί 16000 άνθρωποι και παρά το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί, δεν έχει μπορέσει να διαχειριστεί με επάρκεια το πρόβλημα, γνωρίζετε όλοι ότι ο ελληνικός λαός έχει δείξει δείγματα θαυμαστού ανθρωπιστικού έργου προς τους ανθρώπους αυτούς, που ποτέ δεν αντιμετώπισε ως αριθμούς αλλά ως ανθρώπους.

Το πρόβλημα είναι όμως οξύ και πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει. Το λέω, γιατί ξέρετε όλοι σας ότι μία και μόνη χώρα, ένα και μόνο κράτος δεν μπορεί να το καταφέρει. Και αν η Ελλάδα αποτύχει στη διαχείριση αυτού του πολύ σημαντικού προβλήματος θα έχει αποτύχει όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας ευχαριστώ».