Παρουσίαση βιβλίου: “Navire éternel mon pays»” La grécité dans l’ œuvre d’Odysseas Elytis

0
148

 

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Σπίτι της Κύπρου θα πραγματοποιήσουν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (τ. 210 3398600), Auditorium Theo Angelopoulos, Σίνα 31, και ώρα 19:00, την παρουσίαση του βιβλίου «Navire éternel mon pays», La grécité dans l’ œuvre dOdysseas Elytis  («Πλοίο διαρκείας η χώρα μου», Η ελληνικότητα στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη) της Νάντιας Στυλιανού που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις της Μεσογείου (Presses universitaires de la Méditerranée).

 Η συγγραφέας, μέσα από μια διαχρονική προσέγγιση της έννοιας της ελληνικότητας, από τα κλέφτικα τραγούδια μέχρι την λογοτεχνία του 20ού αιώνα, πραγματεύεται ένα θέμα ιδιαίτερα πλούσιο που απασχολεί εδώ και δεκαετίες την ελληνική λογοτεχνική κριτική και που βρίσκεται στην καρδιά της αισθητικής του ποιητή. Με επίκεντρο την πολυδιάστατη φύση του ανθρώπου, το έργο αναδεικνύει με ποιον τρόπο ο ποιητής συμφιλιώνει τον αρχαίο παγανισμό με τον βυζαντινό μονοθεϊσμό, την ύλη με το πνεύμα, τον χρόνο του νυν με τον χρόνο του αιέν, αποκαλύπτοντας την αδιάσπαστη ενότητα της ζωής.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Mikaël Hautchamp.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ομότιμη Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ο Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Νικόλας Καραπιδάκης, η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Paul Valéry de Montpellier, Marie-Paule Masson και ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Βοσκός.

Η Νεοελληνίστρια Νάντια Στυλιανού έχει διδάξει Νεοελληνική Φιλολογία στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ και στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης, ενώ διευθύνει τον τομέα των Γραμμάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πλήθος μελέτες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.