Ο αριθμός των ανθρώπων που έφτασαν στις ευρωπαϊκές ακτές το 2016 μειώθηκε κατά δύο τρίτα, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της Frontex.
Ωστόσο, η σημαντική μείωση των αφίξεων στα νησιά της Ελλάδας βρίσκεται σε αντίθεση με τον αριθμό ρεκόρ που σημειώθηκε φέτος στις αφίξεις προσφύγων στην γειτονική Ιταλία. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 2016 ήταν η χρονιά κατά την οποία περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ή αγνοούνται.
Στις 12 Ιανουαρίου εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μοιράστηκαν τις απόψεις τους για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Μιλώντας στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, ο Μαλτέζος υπουργός Καρμέλο Αμπέλα, δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση των αποκλίσεων μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων στο ζήτημα της μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της χώρας του. “Η βάση του διαλόγου πρέπει να είναι η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη. Άμεσα ή έμμεσα όλα τα κράτη μέλη πλήττονται από την προσφυγική κρίση” δήλωσε και τόνισε ότι “ενώ είναι σημαντικό να δοθεί καταφύγιο σε όσους το έχουν ανάγκη, πρέπει ταυτόχρονα να επιστρέφουν όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια για προστασία”.
Η συμφωνία με την Τουρκία
Ο κ. Αμπελα, ζήτησε να τηρηθεί η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Τη συμφωνία αυτή η ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία Άνα Γκόμες (Σοσιαλιστές), σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 12 Ιανουαρίου, την αποκάλεσε «παράνομη και ανήθικη».
Ο Γερούν Λίναρς (Ολλανδία, ΕΛΚ), από την πλευρά του υποστήριξε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των θανάτων των προσφύγων που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ελλάδα και τόνισε ότι “αν θέλουμε να λειτουργήσει πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συνθήκες φιλοξενίας θα είναι πολύ καλύτερες”.
“Ας είμαστε ρεαλιστές. Βλέπουμε τι γίνεται στην Ελλάδα. Εδώ και χρόνια δεν στέλνουμε ανθρώπους πίσω εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών για τη υποδοχή και την φιλοξενία τους. Τροφοδοτούμε τον λαϊκισμό ανακοινώνοντας κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν θα γίνει”, είπε η εισηγήτρια του ΕΚ για την έκθεση για την Τουρκία Κέιτι Πίρι (Σοσιαλιστές, Ολλανδία), ασκώντας κριτική στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν τα Χριστούγεννα για τη συνέχιση της μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.
10.000 αγνοούμενα παιδιά
“Τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον 10.000 παιδιά και έφηβοι εξαφανίστηκαν”, σημείωσε η εισηγήτρια του ΕΚ που θα συντάξει την έκθεση για την μεταρρύθμιση του κανονισμού “Δουβλίνο ΙΙ” για το άσυλο στην Ευρώπη Σεσίλια Γουίκστρομ (Σουηδία, Φιλελεύθεροι), μιλώντας για τα κενά που υπάρχουν στις προτάσεις την Κομισιόν στο ζήτημα της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Κόετελ, πρότεινε τη δημιουργία από τα κράτη μέλη, μηχανισμών για την ταχεία έγκριση κηδεμόνων και την αποκατάσταση του εντοπισμού των οικογενειών τους.
Δημιουργία νομικών οδών
Απαντώντας στην έκκληση του κ. Κόετελ για τη δημιουργία νομικών οδών στην ΕΕ για τους πρόσφυγες, η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Μπάρμπαρα Σπινέλι (Ευρωπαϊκή Αριστερά), είπε: “Αν δεν βρούμε νομικές οδούς, διατρέχουμε τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια τεράστια κατώτερη τάξη στην Ευρώπη”.
Πράγματι, λαμβάνοντας υπόψιν την αντίσταση που αντιμετωπίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τα κράτη μέλη στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βίζας, ο εισηγητής του ΕΚ Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγιλάρ (Σοσιαλιστές, Ισπανία), κάλεσε την Ύπατη Αρμοστεία να μιλάει πιο ανοιχτά για το συγκεκριμένο θέμα καθώς θα “μπορούσε να βοηθήσει να αλλάξει η ατμόσφαιρα”.
Τέλος, η ευρωβουλευτής Βάιντενχόλτζερ Γιόζεφ (Σοσιαλιστές, Αυστρία), άσκησε κριτική στην αναποτελεσματικότητα και τον κατακερματισμό των ευρωπαϊκών συστημάτων καταγραφής, ενώ η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Σεσίλ Κιένγκε (Σοσιαλιστές) κάλεσε την Ύπατη Αρμοστεία να απλοποιήσει την γραφειοκρατία προκειμένου να γίνεται καλύτερη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.