Τραμπ: Προτεραιότητα στα αμερικανικά συμφέροντα και στη μάχη κατά των Ισλαμιστών

0
99

Η ομιλία του Προέδρου Τραμπ σηματοδοτεί μια πιο προστατευτική οικονομική πολιτική και γενικότερα πολίτικες που δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντα των Αμερικανών.

Αυτό σημαίνει πίεση στις Αμερικανικές εταιρείες να μην μεταφέρουν εργοστάσια στο εξωτερικό, πίεση στους εισαγωγείς να φτιάξουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, και πίεση στην Κίνα και την Ε.Ε. για καλύτερους όρους στις Αμερικανικές εξαγωγές. Το πρόγραμμα μεγάλων επενδύσεων σε υποδομές χωρίς αύξηση των φορών θα αυξήσει σημαντικά το δημόσιο χρέος που ήδη αυξήθηκε πολύ επί Ομπάμα.

Στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική Αμυνας, για πρώτη φορά Αμερικάνος πρόεδρος κηρύσσει πόλεμο στους Ισλαμιστές τρομοκράτες. Έτσι οι άλλες εξωτερικές αντιπαραθέσεις (Ρωσία, Κίνα, Β. Κορέα) πέφτουν σε δεύτερη μοίρα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει την συμφωνία του ΝΑΤΟ, ώστε να συμπεριλάβει την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την μετατόπιση δαπανών στις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Είπε πολλές φορές ότι βάζει τα συμφέροντα των απλών Αμερικανών πολιτών πάνω από τα συμφέροντα του κατεστημένου της Ουάσιγκτον χωρίς να εξηγήσει τις πολίτικες που θα πραγματοποιήσουν αυτό.

Εκείνο για το οποίο δεν μίλησε είναι η αντιπαράθεση του των τελευταίων δυο μηνών με το κατεστημένο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
πηγη www.kathimerini.gr/