ΤΩΡΑ- Eurogroup: Δεν ανακοίνωσαν επιστροφή της τρόικας- Live η συνέντευξη Τύπου

0
104

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Του Θάνου Αθανασίου

Το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ανταποκριτής του real.gr Θάνος Αθανασίου, υπήρξαν έντονες πιέσεις στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να δεσμευτεί σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για μετά το 2018.

Το Eurogroup ζήτησε την τάχιστη ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης, με το κλείσιμο, άμεσα, των ανοιχτών σημείων και κάλεσε τις ελληνικές αρχές και τη τρόικα να επιταχύνουν τη συνεργασία τους προς αυτόν τον σκοπό. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του eurogroup προς την Ελλάδα, όπως το μετέφερε ο Πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι όλοι αποδέχονται με ικανοποίηση ότι η ελληνική οικονομία επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης ταχύτερα από το αναμενόμενο και ταυτόχρονα υπάρχει σημαντική υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους του 2016. “Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένοι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης” είπε ο Πρόεδρος, αλλά δεν διευκρίνισε ακριβείς ημερομηνίες.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν θετική και αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας, τόσο στην 2η αξιολόγηση, όσο και τα μέτρα μετά το πρόγραμμα, αλλά και τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού οδικού χάρτη. Ο Επίτροπος επανέλαβε ότι προετοιμάζεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και σημείωσε ότι “μερικά μόνο σημεία ανοιχτά”.

Το κλίμα είχαν διαμορφώσει πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος δήλωνε ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της, καθώς και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προβλέποντας την παρουσία του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ εμμένει στις θέσεις του για πρόσθετα μέτρα, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει, όπως δήλωσε και με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ.

Παράλληλα, η έκθεση του ΔΝΤ που διέρρευσε, προβλέπει εκτίναξη του ελληνικού χρέους στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου