Χάος στα αμερικανικά αεροδρόμια μετά το διάταγμα Τραμπ

0
112

Χάος στα αμερικανικά αεροδρόμια, τις πύλες εισόδου των ΗΠΑ, οργισμένες αντιδράσεις αλλά και μια σειρά από ερωτηματικά προκαλεί το διάταγμα του Τραμπ για το φρένο στην είσοδο προσφύγων και μεταναστών.

Η εφαρμογή του διατάγματος άρχισε λίγες μόνο ώρες μετά την υπογραφή του προκαλώντας… χάος. Μόλιες το Αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εξέδωσε σχετική οδηγία με βάση το διάταγμα Τραμπ κλείνοντας ουσιαστικά τα σύνορα στους πρόσφυγες και στους κατόχους βίζας που προέρχονταν από τις χώρες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του Τραμπ, άρχισαν τα προβλήματα.
Η διάταξη που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ με την οποία απαγορεύεται η είσοδος όλων των προσφύγων στις ΗΠΑ για 120 ημέρες, σημειώνουν οι New York Tims, δημιούργησε νομικό κενό για όσους ήταν στο δρόμο προς την Αμερική και πανικό στις οικογένειές τους που τους περίμεναν.

Η αραβο-αμερικανική επιτροπή κατά των διακρίσεων ανέφερε ότι στα αμερικανικά αεροδρόμια επικρατεί χάος και ότι ήδη λαμβάνουν κλήσεις για βοήθεια από κατόχους πράσινης κάρτας και βίζας. «Οι βίζα απορρίπτονται αμέσως. Χάος στα αεροδρόμια και στον αέρα. Το διάταγμα εφαρμόζεται και σε όσους επιστρέφουν απόψε» τουίταρε χθες το βράδυ μέλος της επιτροπής.

Προς το παρόν δεν είναι ακόμη σαφές πόσο πρόσφυγες, κάτοχοι βίζας ή ταξιδιωτικής άδειας κρατούνται σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Η EgyptAir κατέβασε 7 επιβάτες

Η πρώτη συνέπεια της εφαρμογής του διατάγματος ήταν η EgyptAir να μην επιβιβάσει σε πτήση της από το Κάιρο στη Νέα Υόρκη 7 άτομα, 6 από τη Συρία και 1 από την Υεμένη.

12 κρατούμενοι πρόσφυγες στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης

Αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης κρατούνται δύο Ιρακινοί. Ο ένας εκ των δύο ύστερα από 14 ώρες κράτησης αφέθηκε ελεύθερος, ενώ χωρίς να μπορεί να διευκρινιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των μουσουλμάνων μεταναστών και προσφύγων που κρατούνται στα αμερικανικά αεροδρόμια, αναφορές κάνουν λόγο για 12 κρατούμενους στο JFK.

Αρχικά στο JFK κρατούνταν δύο άτομα, των οποίων οι δικηγόροι υπέβαλαν μηνύσεις κατά της αμερικανικής κυβέρνησης και του Τραμπ.

Οι δικηγόροι των δύο Ιρακινών, μάλιστα, ανέφεραν νωρίτερα ότι προτίθενται να καταθέσουν μήνυση για λογαριασμό και άλλων προσφύγων.

Κατήγγειλαν δε, ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους πελάτες τους και ότι σημειώθηκε ένταση όταν προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν.

«Με ποιον πρέπει να μιλήσω» ρώτησε ένας εκ των δικηγόρων. «Με τον κ. Πρόεδρο» απάντησε ο υπάλληλος της υπηρεσίας Τελωνείων και Συνόρων. «Καλέστε τον κ. Τραμπ», προσέθεσε.

Ο ένας εξ’ αυτών ύστερα από 14 ώρες κράτησης αφέθηκε ελεύθερο. Πρόκειτια για τον Χαμίντ Χαλίντ Ντάρβες, ο οποίος δούλευε για την αμερικανική κυβέρνηση για 10 χρόνια στο Ιράκ, ως μεταφραστής, μηχανικός και εργολάβος και είχε μια έγκαιρη βίζα μετανάστευσης. Ο 53χρονος ταξίδευε μαζί με την σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά, οι οποίοι, όμως, δεν συνελήφθησαν.

Ο 53χρονος πρώην όμηρος στο αμερικανικό αεροδρόμιο, ύψωσε, τη γροθιά του μπροστά στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το αεροδρόμιο. «Πρώτα απ’όλα θέλω να ευχαριστήσω όσους φρόντισαν για εμένα και με υποστήριξαν. Αυτό είναι η ψυχή της Αμερικής» είπε. «Αυτό είναι που με ώθησε να μετακινηθώ -να αφήσω τη χώρα μου και να έρθω εδώ. Η Αμερική είναι ο τόπος της ελευθερίας. Η Αμερική είναι το μεγαλύτερο έθνος, οι σπουδαιότεροι άνθρωποι στον κόσμο».

Και η KLM δεν θα μεταφέρει επτά άτομα

Εντωμεταξύ και η KLM ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να μεταφέρει στις ΗΠΑ επτά πελάτες της που ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν με πτήσεις της.

Διαδηλωτές έξω από το JFK

Εντωμεταξύ, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο JFK το Σάββατο εκφράζοντας την οργή τους για το γεγονός ότι κρατούνται οι πρόσφυγες.

Η Google κάλεσε τους εργαζομένους της να επιστρέψουν γρήγορα

Η Google χθες το βράδυ κάλεσε όσους εργαζομένους τους, επηρεάζονται από το διάταγμα Τραμπ και βρίσκονταν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν αμέσως στις ΗΠΑ.

Οργή από Ζούκερμπεργκ

Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ επιτέθηκε στον Τραμπ για την αντιμεταναστευτική πολιτική του λέγοντας: «Οι ΗΠΑ είναι ένα έθνος μεταναστώ και θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό».

Ο Τραπ εξαίρεσε χώρες με τις οποίες έχει επιχειρηματικές διασυνδέσεις

Νωρίτερα, η New York Daily News είχε σημειώσει ότι μουσουλμανικές χώρες με τις οποίες ο όμιλος Τραπ είχε επιχειρηματικές σχέσεις είχαν εξαιρεθεί από τη «μαύρη λίστα». Στοιχεία δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν έχει επιχειρηματικές σχέσεις με καμία από τις επτά χώρες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα», αλλά έχει με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Τουρκία, οι οποίες εξαιρέθηκαν.

πηγή: www.iefimerida.gr