Κοινοβουλευτική Εβδομάδα: στοχεύοντας στην καταπολέμηση της ανεργίας και την επίτευξη της ανάπτυξης

Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Εβδομάδα 2017: στοχεύοντας στην καταπολέμηση της ανεργίας και την επίτευξη της ανάπτυξης

Παρά τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, η ανεργία παραμένει σε τραγικά υψηλά ποσοστά σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν και έτσι δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο τα οφέλη της ανάπτυξης δεν τα μοιράζονται όλοι ισότιμα. Ευρωβουλευτές και βουλευτές από τα εθνικά κοινοβούλια των κ-μ, συζητούν από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι τη 1 Φεβρουαρίου, μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και την ενίσχυση της δικαιοσύνης στην ενιαία αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Εβδομάδα ξεκινάει τη Δευτέρα, με συζήτηση για τις οικονομικές προτεραιότητες για το 2017, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις και την δημοσιονομική πολιτική και συνεχίζει με ανταλλαγή απόψεων για το πως μπορεί να γίνει η οικονομική και νομισματική ένωση πιο ισχυρή και αποτελεσματική. Μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση θα παραστούν ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι, οι επικεφαλής των επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμών του ΕΚ, Ρομπέρτο Γουαλτιέρι (Σοσιαλιστές, Ιταλία) και Ζαν Αρουί (Φιλελεύθεροι, Γαλλία) και οι Επίτροπο Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις.
Δίκαιη φορολογία, κοινωνικά δικαιώματα, προϋπολογισμός ΕΕ
Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές και οι συνάδελφοί τους από τα εθνικά κοινοβούλια, συζητούν μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, μετά και τα σκάνδαλα των εγγράφων του Παναμά. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και συνέντευξη με τον νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε.

Επίσης, οι συμμετέχοντες συζητούν για τα κοινωνικά δικαιώματα αλλά και για τα δημοσιονομικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ένωση.

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο: ο συμβουλευτικός ρόλος του ΕΚ
Η ετήσια άσκηση ξεκινά με τη δημοσίευση της Ετήσιας Επισκόπησης για την Ανάπτυξη, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η Επισκόπηση καθορίζει τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να στηρίξουν την ανάπτυξη, να ενισχύσουν την οικονομική σύγκλιση, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να προαγάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης σηματοδοτεί την έναρξη του ετήσιου κύκλου οικονομικής διακυβέρνησης, καθορίζει τις γενικές οικονομικές προτεραιότητες για την ΕΕ και παρέχει στα κράτη μέλη κατευθύνσεις πολιτικής για το επόμενο έτος. Μόλις ψηφιστούν σε επίπεδο ΕΕ, τα κράτη μέλη πρέπει να τις συμπεριλάβουν στον ετήσιο προϋπολογισμό τους. Ωστόσο, οι συστάσεις μπορούν να έχουν εκτεταμένες συνέπειες στους φόρους των χωρών, την αγορά εργασίας, τα επιδόματα ανεργίας και τις συντάξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ