Δύο ημέρες χρειάστηκε η Άνγκελα Μέρκελ για να πείσει το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας να συμπράξει προεκλογικά κι όχι μετεκλογικά όπως συνέβαινε έως τώρα.

Υπό το πρίσμα της ενίσχυσης του κεντροαριστερού συνασπισμού, αλλά και τον ανομολόγητο φόβο των διαρροών προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ήχησε το καμπανάκι του κινδύνου.

«Θέλουμε να αποτρέψουμε ένα συνασπισμό κόκκινο-κόκκινο-πράσινο (Σοσιαλδημοκράτες-Die Linke-Πράσινοι). Θα το κάνουμε αυτό λόγω του κοινού εδάφους, που υπάρχει μεταξύ CDU και CSU. Είναι η καλύτερη πρόληψη απέναντι σ’ έναν τέτοιο συνασπισμό», υποστηρίζει ο Χορστ Ζεεχόφερ, Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών.

Αμέσως μετά η Καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι ξεκινούν οι εργασίες για την κοινή φιλελεύθερη πλατφόρμα ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην μεταναστευτική πολιτκή ένα ακανθώδες ζήτημα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η δημοσκόπηση της εταιρίας EMNID για λογαριασμό της κυριακάτικης BILD δείχνει ότι η διαφορά των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έπεσε από το 14% στο 4%.

Καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η παρουσία του Μάρτιν Σουλτς, μια προσωπικότητα άφθαρτης στην γερμανική πολιτική σκηνή και με τεράστια ευρωπαϊκή εμπειρία, που πείθει τους ψηφοφόρους να συνασπιστούν γύρω του.