ΕΕ-ΗΠΑ: Οι Βρυξέλλες υπόσχονται ότι θα απαντήσουν σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον υιοθετήσει μέτρα προστατευτισμού

0
132
epa05175009 European Commissioner for Jobs, Growth, Investment and Competetivness Jyrki Katainen speaks during a press briefing at the EU commission headquarters in Brussels, Belgium, 22 February 2016. He commented on the new guidelines for combining European Structural and Investment Funds (ESI Funds) with the European Fund for Strategic Investments (EFSI). EPA/OLIVIER HOSLET

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Financial Times, προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι η ΕΕ θα αντιδράσει σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον λάβει μέτρα προστατευτισμού.
«Αν κάποιος ενεργεί εναντίον των συμφερόντων μας ή εναντίον των διεθνών εμπορικών κανόνων, τότε έχουμε τον δικό μας μηχανισμό για να αντιδράσουμε», προειδοποιεί ο Κατάινεν από τις στήλες της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας.
Μολονότι εξηγεί πως η ΕΕ θα προτιμούσε να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, ο οποίος θα ήταν «καταστροφικός» για την παγκόσμια οικονομία, ο Φινλανδός Κατάινεν υπόσχεται πως οι 28 θα απαντήσουν αν οι Αμερικανοί υψώσουν φράγματα προστατευτισμού.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι δικηγόροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλοι εμπορικοί εταίροι είναι έτοιμοι να καταθέσουν προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε περίπτωση που ανέβουν οι τόνοι με τους Αμερικανούς.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έφθασε πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 με υπόβαθρο τις επίμονες ανισορροπίες με την Κίνα και την Ευρώπη, προσφέροντας πυρομαχικά στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που απειλεί να θεσπίσει τελωνειακούς φραγμούς.
Οι ΗΠΑ άφησαν πρόσφατα να φανεί η οργή τους έναντι της Γερμανίας, χώρας με την οποία έχουν μεγάλο εμπορικό έλλειμμα.
Κατηγόρησαν το Βερολίνο ότι επωφελείται από ένα υποτιμημένο ευρώ, που ευνοεί τη Γερμανία σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, καθιστώντας τις εξαγωγές της περισσότερο ανταγωνιστικές.

 
ΑΠΕ-ΜΠΕ