ΕΣΕΕ «Με λάθη και αδικίες ο νέος λογαριασμός του ΕΦΚΑ»

0
182
myEFKAlive

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ: «Με λάθη και αδικίες ο νέος λογαριασμός του ΕΦΚΑ» «…Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε χιλιάδες ασφαλισμένους ο λογαριασμός του ΕΦΚΑ με τις νέες εισφορές, που άρχισαν από τη Παρασκευή να ανεβαίνουν διαδικτυακά στο Taxis, καθώς διαπιστώνουν ότι θα πληρώνουν υπερδιπλάσια ποσά, από τις εισφορές που πλήρωναν.

Η έρευνα και οι υπολογισμοί του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ αναφορικά με τις νέες εισφορές των εμπόρων και γενικά για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ επαληθεύτηκαν σε κάθε περίπτωση. Για τα υψηλά εισοδήματα είναι αυξημένος, για τα μεσαία εισοδήματα έως 20.000€ στα ίδια επίπεδα και ευνοϊκός για τα χαμηλότερα εισοδήματα και για όσους είχαν ζημιογόνο χρήση το 2014, που αποτυπώθηκε στη φορολογική τους δήλωση του 2015. Η καταβολή της μηνιαίας εισφοράς σε αυτές τις περιπτώσεις περιορίζεται στη κατώτατη μηνιαία βάση των 167,95€. Βεβαίως όμως υπάρχουν και περιπτώσεις με νέα ανώτατη μηνιαία εισφορά τα 1.589,49€ όταν με τις προηγούμενες ασφαλιστικές εισφορές το ύψος της μηνιαίας εισφοράς στη 14η προεραιτική κατηγορία του ΟΑΕΕ δεν υπερέβαινε τα 724,01€.

Κατάφορα αδικημένοι, είναι όσοι μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ ή άλλο Ταμείο μισθωτών ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, έχουν παράλληλα μπλοκάκι, αφού χωρίς να υπάρξουν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, τους ζητείται να καταβάλουν εισφορές του 2017, με βάση το εισόδημα που απέκτησαν το 2015 από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος. Αδίκως, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν μπλοκάκι καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές, βάσει του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016 ως αυτοαπασχολούμενοι και άλλη μία βάσει του άρθρου 38 μέσω της παρακράτησης από τον εργοδότη. Επίσης, πρέπει να διορθωθεί η βάση υπολογισμού των εισφορών για όσους έχουν μπλοκάκι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και είναι σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς μπορεί για μια χρονιά να πήραν μεγάλο ποσό ενισχύσεων και να κληθούν να πληρώσουν υψηλή εισφορά, ενώ οι εισφορές θα πρέπει να βγαίνουν ανάλογα με τις δόσεις των ενισχύσεων.
Τέλος πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα με τα μπλοκάκια, να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των επαγγελματιών σε έως δύο εργοδότες και να καταστεί δυνατή η έγκαιρη υποβολή Α.Π.Δ., για την αποκατάσταση λαθών και αδικιών…»