Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την ενεργειακή φτώχεια

0
141
Σέφκοβιτς σε Σπυράκη : «Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την ενεργειακή φτώχεια θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν μπορώ να δεχτώ το γεγονός ότι 50.000.000 Ευρωπαίοι καλούνται να επιλέξουν αν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή αν θα αγοράσουν φαγητό για τις οικογένειές τους.»

Την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου για την ενεργειακή φτώχεια ως το τέλος του 2017, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την ενέργεια, κ. Μάρος Σέφκοβιτς. Η δήλωση του αντιπροέδρου έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για την πορεία της Ενεργειακής Ένωσης στην οποία έλαβε μέρος και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Μαρία Σπυράκη.

Ειδικότερα,  η κυρία Σπυράκη κάλεσε την Κομισιόν να στηρίξει την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στις χώρες του Νότου με στοχευμένη κοινοτική χρηματοδότηση και ενθάρρυνση ιδιωτικής συμμετοχής: «Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και κατοικιών δίνει δουλειές σε εμάς στο Νότο, δίνει κέρδη, μειώνει το λογαριασμό και ωφελεί την υγεία των πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής.

Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το Παρατηρητήριο για την ενεργειακή φτώχεια θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του χρόνου και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονό&sigm af; ότι 50.000.000 Ευρωπαίοι καλούνται να επιλέγουν αναμεσά στα βασικά είδη διατροφής και τη θέρμανση.

Στην παρέμβασή της στη συζήτηση για την ενεργειακή ένωση η κυρία Σπυράκη ζήτησε από την Κομισιόν μετρά για τη στήριξη της Ελλάδος ώστε να προχωρήσει με επάρκεια και ασφάλεια στην σταδιακή αντικατάσταση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή προτείνοντας ως τέτοια την παράταση της διακοψιμότητας και τη διατήρηση δωρεάν δικαιωμάτων εναέριων ρύπων στην Ελλάδα με βάση την απόφαση της επιτροπής Βιομηχανίας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ολόκληρη η ομιλία της κυρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

«Αντιπρόεδρε Σέφκοβιτς.

Η Ενεργειακή Ένωση μπορεί να αποτελέσει όχημα για να δημιουργηθούν δουλειές και να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες, αρκεί να κατορθώσουμε να βάλουμε τους πολίτες στην καρδιά αυτής της προσπάθειας. Οφείλουμε γι’ αυτό:

Α. Να δράσουμε άμεσα ιδρύοντας επενδυτικές πλατφόρμες στα Κράτη-Μέλη αλλά ταυτόχρονα η Κομισιόν να σεβαστεί τις αρμοδιότητες τους στο ενεργειακό μείγμα.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, αντικαθιστούμε σταδιακά το λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, χρειαζόμαστε όμως στήριξη ώστε να εξασφαλίζουμε επάρκεια και ασφάλεια σε ακραίες συνθήκες επεκτείνοντας για παράδειγμα τη διακοψιμότητα και διατηρώντας τα δωρεάν δικαιώματα όπως ψηφίσαμε στην ITRE για την αλλαγή του ETS.

Β. Χρειαζόμαστε στήριξη και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με στοχευμένη κοινοτική χρηματοδότηση αλλά και ενθάρρυνση των ιδιωτών. Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων κ&alpha ;ι κατοικιών μας δίνει δουλειές  σε εμάς στο Νότο, δίνει κέρδη, μειώνει το λογαριασμό και ωφελεί την υγεία των πολιτών.

Και όλα αυτά πρέπει να τα εξηγήσουμε άμεσα ώστε οι πολίτες να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια.

Ευχαριστώ».

Το απόσπασμα της απάντησής του κ Σέφκοβιτς έχει ως εξής:

«Δεν μπορώ να δεχτώ το γεγονός ότι 50.000.000 Ευρωπαίοι καλούνται να επιλέξουν αν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή αν θα αγοράσουν φαγητό για τις οικογένειές τους. Γι’ αυτό παρουσιάζουμε, κάτι που πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε μια κοινή προσέγγιση για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την ενεργειακή φτώχεια θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Θα συζητάμε πώς σε συνεργασία με τα Κράτη – μέλη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση. Και πιστεύουμε ότι η ενεργειακή απόδοση είναι ένα σημαντικό μέρος της λύσης και ότι μία νέα αγορά ηλεκτρικού ρεύματος σχεδιασμένη με αυστηρούς κανόνες και με διαδικασίες που οδηγούν στην απεμπλοκή μπορεί να είναι ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση των πολιτών μας».