Η φέτα είναι μόνο η αρχή: Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ΜΠΟΡΕΙ να αποφασίσει άμεσα και να μπλοκάρει την  προσωρινή εφαρμογή για την CETA

0
103
“Η υπερψήφιση της CETA στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, έδειξε με ένα απτό παράδειγμα για την Ελλάδα τους κινδύνους που εγκυμονεί  η νέα συμφωνία διατλαντικού εμπορίου για τις μικρές χώρες και παραγωγές” επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Στην ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν το γεγονός ότι “Η ναυαρχίδα των ελληνικών προϊόντων με κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, η φέτα,  δεν μπόρεσε να κατοχυρωθεί στην Καναδική αγορά (και μέσω αυτής και σε άλλες). Το δικαίωμα να παράγονται προϊόντα τύπου φέτας από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που το έκαναν μέχρι τώρα στον Καναδά, παράγοντας ένα τελείως διαφορετικό προϊόν, λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα με το όνομα φέτα, υπερίσχυσε των δικαιωμάτων για την προστασία του προστατευόμενου όρου ονομασίας προέλευσης του ελληνικού προϊόντος”.

Μάλιστα τονίζουν: “Ας μη δεχτούμε την παραπλάνηση: δεν αποτελεί διαπραγματευτική επιτυχία το γεγονός ότι οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα, θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά. Ούτε μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία και προστασία για το δυναμικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας το ότι δεν θα επιτρέπεται στους μεγάλους ανταγωνιστές τους να χρησιμοποιούν ελληνικές σημαίες,  σύμβολα και λέξεις που παραπέμπουν σε ελληνικό προϊόν. Πολύ ξεκάθαρα για την περίπτωση της φέτας, αποδεικνύεται αυτό που όλοι θεωρητικά συζητούσαμε για την CETA, ότι με τις διατλαντικές συμφωνίες όπως διαμορφώθηκαν, η στρατηγική ανοικτών οριζόντων στο εμπόριο  περνάει από την υποβάθμιση των καθεστώτων προστασίας για τα προϊόντα των μικρών χωρών και παραγωγών. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι Ιταλοί και οι Γάλλοι κατάφεραν να προστατεύσουν τα ονομαστά τους τυριά, παρμεζάνα και ροκφόρ”.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν το γεγονός και συμπαρίστανται στην Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που καταγγέλλουν ότι η συμφωνία ρίχνει στο κάδο των αχρήστων τον αγώνα όλων αυτών που πάλεψαν για πολλά χρόνια για να καθιερωθεί η φέτα ως ΠΟΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Κώστας Διάκος, δήλωσε σχετικά: «Η περίπτωση της φέτας δείχνει ξεκάθαρα το αναγκαίο και επείγον του αιτήματος που τίθεται από πολλούς μαζικούς φορείς για την ακύρωση της προσωρινής εφαρμογής της CETΑ: Η Ελληνική Βουλή έχει το ιστορικό καθήκον να φέρει το θέμα σε ψήφιση άμεσα και να μπλοκάρει τη διαδικασία της προσωρινής εφαρμογής της συμφωνίας CETA. Η φέτα είναι μόνο η αρχή!»