Κατάργηση των τελών περιαγωγής: Συμφωνία και για τις τιμές χονδρικής

0
138

Ως τελευταίο βήμα προς την κατάργηση των τελών περιαγωγής έως τις 15 Ιουνίου 2017, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής συμφώνησαν σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης των αγορών περιαγωγής χονδρικής — τις τιμές που χρεώνουν οι φορείς εκμετάλλευσης μεταξύ τους όταν οι πελάτες τους χρησιμοποιούν άλλα δίκτυα κατά την περιαγωγή στην ΕΕ.

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν επί των εξής ανώτατων ορίων χονδρικής: 3,2 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό φωνητικής κλήσης και 1 ευρώ ανά μήνυμα SMS από την 15 Ιουνίου 2017, και σταδιακή μείωση επί μία 5ετία των ορίων για δεδομένα, που μειώνονται από 7,7 ευρώ ανά GB από την 15 Ιουνίου 2017, σε 2,5 ευρώ ανά GΒ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ο Άντρους Άνσιπ, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία: «Αυτό ήταν το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Από τις 15 Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς τέλη περιαγωγής. Έχουμε επίσης διασφαλίσει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης θα μπορούν να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται ώστε να παρέχουν τις πλέον ελκυστικές προσφορές στις εγχώριες αγορές τους. Σήμερα, τηρούμε την υπόσχεσή μας. Ευχαριστώ θερμά τους διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και τη μαλτέζικη Προεδρία του Συμβουλίου και όλους όσοι συνέβαλαν στο να επιτευχθεί αυτό το ορόσημο. Έγινε χάρη στις προσπάθειές τους».

Οι συμφωνηθείσες τιμές χονδρικής κάνουν την περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού («roam-like-at-home») βιώσιμη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ανάκτηση του κόστους και διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των εθνικών αγορών περιαγωγής χονδρικής. Χάρη στη χθεσινοβραδινή συμφωνία για τις τιμές χονδρικής και τους κανόνες για την πολιτική εύλογης χρήσης και τη βιωσιμότητα που ενέκρινε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο 2016, οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν τις συνδρομές τους όταν ταξιδεύουν κατά περιόδους στο εξωτερικό, εντός της ΕΕ, από τις 15 Ιουνίου 2017. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει πλέον να εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία.