#ΚΕΔΕ: H κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει καμία επίσημη θέση όσον αφορά την αλλαγή του Καλλικράτη

0
163

Απάντηση Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών -Δεν υπάρχει διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους, αν δεν καταθέτει η Κυβέρνηση τις προτάσεις της

Η Αυτοδιοίκηση έχει ήδη καταθέσει, από το Δεκέμβριο του 2016, στη Θεσσαλονίκη, στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ τις θέσεις της για την αλλαγή του Καλλικράτη –Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις θέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, τόσο από το Βόλο, κατά τη διάρκεια του Ειδικού Θεματικού Συνεδρίου για τη μεταρρύθμιση του Κράτους στις 17 Οκτωβρίου 2016, όσο και από το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της στη Θεσσαλονίκη (1-3 Δεκεμβρίου 2016), κάλεσε τη κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν στη Διοικητική Μεταρρύθμιση του Κράτους, στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση.

Στα συνέδρια αυτά η ΚΕΔΕ μετά από διάλογο που προηγήθηκε μεταξύ των αιρετών στελεχών της αυτοδιοίκησης, διαμόρφωσε τις θέσεις της σχετικά με το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, αλλά και μια ολοκληρωμένη μελέτη πάνω στο ζήτημα αυτό.

Μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2016 που ξεκίνησε ο διάλογος, η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει καμία επίσημη θέση όσον αφορά την αλλαγή του Καλλικράτη.

Επίσης η ΚΕΔΕ δεν έχει λάβει καμία απάντηση από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών για τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει όσον αφορά στην αλλαγή του Καλλικράτη.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συστηματικά αρνείται επί μήνες να παρουσιάσει τις θέσεις της, η ΚΕΔΕ συμμετέχει στο διάλογο, γιατί πιστεύουμε σε αυτόν. Όμως πρέπει τον ίδιο σεβασμό στη διαδικασία, να επιδείξει και η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Δεν είναι δυνατόν ένας διάλογος να είναι εποικοδομητικός, όταν το ένα από τα δύο μέρη, παρ’ όλο που καλείται διαρκώς να καταθέσει τις απόψεις του, αυτό δεν το πράττει.

Δεν μπορεί να υπάρχει διάλογος όταν μόνον ένα μέλος καταθέτει προτάσεις.

Αντί λοιπόν να απορεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για την απόφαση της ΚΕΔΕ, ας καταθέσει επιτέλους τις δικές της προτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχω επαναλάβει και στο παρελθόν, εμείς λειτουργούμε υπερκομματικά, είμαστε «Εθνική Ελλάδος».

Για το λόγο αυτό καλούμε, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να καταθέσει τις θέσεις και τις προτάσεις της για το περιεχόμενο της αλλαγής του Καλλικράτη και πώς οραματίζεται το μέλλον του Πρώτου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουν ζητήματα κρίσιμα για το μέλλον του θεσμού όπως τα οικονομικά των Δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών, το εκλογικό σύστημα αλλά και το ζήτημα της αλλαγής των ορίων των Δήμων, που κάποιες πλευρές επιχειρούν να ανοίξει, παρά το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ κατηγορηματικά δεν συζητά το συγκεκριμένο θέμα.

Η ΚΕΔΕ επιθυμεί να υπάρξει συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη στη βάση της ειλικρίνειας και της ισοτιμιας, όπως καταγράφηκε άλλωστε στην πρόσφατη συνάντηση μας . Δεν επιθυμούμε τη σύγκρουση, αλλά την επίλυση των προβλημάτων που βάζουν εμπόδια στη λειτουργία του θεσμού μας. Ο στόχος ειναι κοινός.

Η επανέναρξη του διαλόγου μπορει λοιπόν να αποδειχθεί εύκολη υπόθεση, εφόσον όλες οι πλευρές προσέλθουν σε αυτόν με θέσεις και προτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση σας επισυνάπτουμε το υπόμνημα που καταθέσαμε κατά τη πρόσφατη συνάντηση μας στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι «κόκκινες γραμμές» που θέτει η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης.