“Κοινωνίες σε κρίση: οικονομία, πολιτική, πολιτισμός”

0
251

EVENTS SERIES 2016 – 2017

“Κοινωνίες σε κρίση: οικονομία, πολιτική, πολιτισμός”

CHS GR Homepage image cloudy sky 2

Ο διευθυντής του κέντρου ελληνικών σπουδών (Ελλάδος), πανεπιστήμιο Harvard σας προσκαλεί στην προσεχή διάλεξη την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2014, 7 μ.μ. στο Ναύπλιο

Alicia Stallings,
Υπότροφος του Ιδρύματος MacArthur και Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Θέμα της διάλεξης:

«Ησίοδος: Ένας σύγχρονος ποιητής των καιρών»

Συνομιλήτρια: Stephanie Larson,
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλασικών και Αρχαίων Μεσογειακών Σπουδών, και Συνδιευθύντρια του Thebes Ismenion Synergasia Excavation Project, Πανεπιστήμιο Bucknell.

Αίθουσα διαλέξεων “Οικογενείας Νικολάου Μαζαράκη” του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, Ναύπλιο.  Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.

Σύντομη περίληψη της διάλεξης 

Η A. E. Stallings, ποιήτρια, κριτικός και μεταφράστρια ποίησης, θα διαβάσει αποσπάσματα από την πρόσφατη μετάφρασή της, των Έργων και Ημερών του Ησιόδου, ανατρέχοντας στην εμπειρία που βίωσε μεταφράζοντας τον Ησίοδο στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης. (Ο αρχαίος αυτός ποιητής απασχολήθηκε σοβαρά με θέματα όπως η δικαιοσύνη, η εργασία, το χρέος και οι χαλεποί καιροί.) Τα ενδιαφέροντά της εστιάζονται στον Ησίοδο ως πρωτότυπο στοχαστή, στη μοναδικότητα των Έργων και Ημερών στον ποιητικό κανόνα με τον ιδιόμορφο συγκερασμό του συμπαντικού και του προσωπικού, και στη Βοιωτία όχι ως πολιτισμικό τέλμα, αλλά ως τόπο κεντρικής σημασίας για την ελληνική φαντασία.

Βιογραφικό σημείωμα της Alicia Stallings

Η A. E. Stallings είναι αμερικανίδα ποιήτρια η οποία ζει στην Αθήνα από το 1999. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια της Georgia και της Oξφόρδης. Έχει συγγράψει τρεις συλλογές ποίησης, με πιο πρόσφατη τη συλλογή Olives και έχει εκδώσει μετάφραση του Λουκρητίου, The Nature of Things, στον εκδοτικό οίκο Penguin Classics. Υπότροφος των Ιδρυμάτων Guggenheim και MacArthur, είναι επίσης μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Η μετάφρασή της των Έργων και Ημερών θα εκδοθεί τον Ιούλιο από τον οίκο Penguin Classics.

Βιογραφικό σημείωμα της Stephanie Larson

Η Stephanie Larson εστιάζει την έρευνά της κυρίως στην αρχαία Βοιωτία (Tales of Epic Ancestry, 2007 και πολυάριθμα άρθρα). Έχει επίσης δημοσιεύσει μελέτες οι οποίες αφορούν την Οδύσσεια, τη Σαπφώ και τον Ηρόδοτο. Είναι συνδιευθύντρια των ανασκαφών στη Θήβα, στον Ισμήνιο λόφο, όπου ετοιμάζει τώρα την τελική δημοσίευση των ευρημάτων της από τη θέση αυτή, η οποία περιλαμβάνει πολλές περιόδους. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Ησίοδο και τον Πίνδαρο.