Ο Δήμαρχος Τρίπολης σε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τα Αρκαδικά Νομίσματα

0
325

Στην νομισματική συνάντηση, ‘Et in Arcadia ego. Αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά νομίσματα. Μια πρώτη παρουσίαση του Νομισματικού Μουσείου’ που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, παρευρέθη ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής.

Την παρουσίαση της νομισματικής συνάντησης επιμελήθηκε ο κ.Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου και Αναπληρωτής Δ/ντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά, στοιχεία από την έρευνά του σε νομισματικές συλλογές. Αξίζει να αναφερθεί, πως σύμφωνα με τον κ. Κακαβά, το μεγαλύτερο μέρος των συλλογών του Νομισματικού Μουσείου προέρχονται από την Αρκαδία.

Κλείνοντας την παρουσίαση των ευρημάτων του ο κ. Κακαβάς, εξέφρασε την επιθυμία του αλλά και επιθυμία του Δημάρχου Τρίπολης, η πρώτη παρουσίαση προς το ευρύ κοινό, της εντυπωσιακής συλλογής νομισμάτων Et in Arcadia ego, να γίνει μελλοντικά στην Τρίπολη.

Λίγα λόγια για τις νομισματικές συναντήσεις:

Oι Νομισματικές συναντήσεις συνδιοργανώνονται από τη Βελγική Σχολή Αθηνών (EBSA), τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (EFA), το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (DAI) και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι Συναντήσεις λαμβάνουν χώρα μια φορά το μήνα (με εξαιρέσεις που θα κοινοποιούνται εγκαίρως στο κοινό) στις αίθουσες διαλέξεων των ξένων αρχαιολογικών Σχολών που τις συνδιοργανώνουν.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να προβάλει τη δυναμική της νομισματικής έρευνας στην Ελλάδα τονίζοντας τους δεσμούς που συνδέουν τη νομισματική με τις συγγενείς επιστήμες της ιστορίας και της αρχαιολογίας.

Όλο το φάσμα των προσεγγίσεων και όλες οι διαθέσιμες πηγές που σχετίζονται με τη νομισματική αποτελούν πεδία ενδιαφέροντος για το σεμινάριο: τεχνικές μέθοδοι, μετρολογία, εικονογραφία, νομισματική και οικονομική ιστορία. Το χρονολογικό πλαίσιο του σεμιναρίου καλύπτει την περίοδο από τη γέννηση του νομίσματος έως και το τέλος της Βυζαντινής περιόδου.

Οι Έλληνες και ξένοι ομιλητές καλούνται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των νεότερων ερευνών τους, καθώς επίσης και σημαντικά πρόσφατα ευρήματα στο πλαίσιο ωριαίας διάλεξης, την οποία ακολουθεί διάλογος με το κοινό.