Συνάντηση Παπαδημούλη με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι

0
82

Με τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, συναντήθηκε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή και την επικείμενη συμμετοχή του Προεδρείου του ΕΚ στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας, ενημέρωσε τον Αντόνιο Ταγιάνι για την πορεία του Ελληνικού προγράμματος.

Του ζήτησε να συμβάλλει, ως Πρόεδρος του ΕΚ, στην ανάγκη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς περαιτέρω εμπλοκές και καθυστερήσεις και πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των νομικών και συνταγματικών κανόνων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως κατεγράφη στην πρόσφατη κοινή Διακήρυξη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Λισαβόνα.

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης την ανάγκη να συνεχίσει το Ευρωκοινοβούλιο να ασκεί ενεργά και εποικοδομητικά τον ελεγκτικό του ρόλο στην υλοποίηση του Ελληνικού Προγράμματος, μέσω της Ειδικής Ομάδας Εργασίας που έχει συγκροτηθεί (FAWG) και εν όψει της προγραμματισμένης συζήτησης για την Ελλάδα στις 14 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια του ΕΚ.
Στη διάρκεια της συζήτησης ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε και στην επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία είχε αποστείλει θεσμικά στον Πρόεδρο του ΕΚ, αναφορικά με τις ατυχείς δηλώσεις του κ. Ταγιάνι σχετικά με την ΠΓΔΜ και τον Μέγα Αλέξανδρο, σημειώνοντας ως θετική την άμεση επανορθωτική δήλωση στην οποία προέβη.
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ευχαρίστησε τον Δημήτρη Παπαδημούλη για την ενημέρωση σχετικά με την πορεία του Ελληνικού Προγράμματος, επισήμανε ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει τον θετικό, ελεγκτικό και εποικοδομητικό του ρόλο και είπε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ελλάδα τους αμέσως προσεχείς μήνες.
Σε ό,τι αφορά δε τις δηλώσεις του για την ΠΓΔΜ, ο κ. Ταγιάνι διαβεβαίωσε και πάλι τον κ. Παπαδημούλη ότι γνωρίζει καλά πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας και επίσης πως σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και φυσικά του Ευρωκοινοβουλίου για τη FYROM.
Τέλος, στη συνάντηση συμφωνήθηκε, μετά από πρόταση του Αντόνιο Ταγιάνι, ο Δημήτρης Παπαδημούλης να διατηρήσει το ίδιο χαρτοφυλάκιο αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο του νεοεκλεγέντος Προεδρείου του ΕΚ. Συγκεκριμένα, και στη νέα του θητεία ως Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, ο Δημ. Παπαδημούλης θα έχει τις εξής αρμοδιότητες:
• Πρόεδρος στην Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα.
• Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Πολιτική Πληροφόρησης και Επικοινωνίας.
• Μέλος της Επιτροπής Επιλογής για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη.
• Αναπληρωτής του Προέδρου στις σχέσεις του ΕΚ με τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα.
• Αναπληρωτής του Προέδρου στις σχέσεις του ΕΚ με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Εθνικών Κοινοβουλίων (IPU).