“Διευκρινίσεις” από τον Τραμπ ζητά η Σουηδία

0
83
EPA/SHAWN THEW

Μιά ημέρα αφότου ισχυρίστηκε ψευδώς ότι υπήρξε κάποιο επεισόδιο στη Σουηδία όπου απειλήθηκε η ασφάλεια της χώρας από μετανάστες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε χθες ότι η δήλωσή του βασίστηκε σε μια αναφορά που είδε στην τηλεόραση.  Ο Τραμπ, ο οποίος τις πρώτες εβδομάδες ως πρόεδρος έχει προσπαθήσει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα αμερικανικά σύνορα για λόγους εθνικής ασφάλειας, είπε σε μια συγκέντρωση το Σάββατο ότι η Σουηδία είχε σοβαρά προβλήματα με τους μετανάστες.

“Κοιτάξτε τι συνέβη χθες τη νύχτα στη Σουηδία”, είπε. “Στη Σουηδία! Ποιός μπορεί να το πιστέψει, στη Σουηδία! Δέχθηκαν μεγάλο αριθμό μεταναστών. Έχουν προβλήματα που δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν”, τόνισε.

Δεν είχε συμβεί κανένα επεισόδιο στη Σουηδία, και η απορούσα σουηδική κυβέρνηση ζήτησε διευκρινίσεις από το υπουργείο Εξωτερικών.

“Η δήλωσή μου ως προς το τί συμβαίνει στη Σουηδία έχει να κάνει με ένα επεισόδιο που μεταδόθηκε στο (κανάλι) Fox News και αφορούσε μετανάστες και Σουηδία”, είπε σε ανάρτησή του στο Twitter χθες.

Το Fox News, στο οποίο ο Τραμπ γενικά αναφέρεται με θετικά λόγια, μετέδοσε μια εκπομπή την Παρασκευή περί εγκλημάτων στη χώρα που σύμφωνα με το κανάλι φέρεται ότι είχαν σχέση με μετανάστες.

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι ο Τραμπ αναφερόταν γενικά στην αύξηση εγκληματικότητας, όχι σε συγκεκριμένο επεισόδιο στη σκανδιναβική χώρα.

Η εγκληματικότητα στη Σουηδία έχει μειωθεί από το 2005, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, παρότι η χώρα έχει υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από εμπόλεμες χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ.

Η δήλωση του Τραμπ άφησε τη Σουηδία άναυδη. “Προσπαθούμε να πάρουμε διευκρινίσεις”, είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Καταρίνα Άξελσον.

Η σουηδική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβε το tweet του Τραμπ για την αναφορά που είδε στο κανάλι Φοξ, και πρόσθεσε, “Προσβλέπουμε στο να ενημερώσουμε την αμερικανική κυβέρνηση περί της πολιτικής της Σουηδίας για τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση”.

Ο Τραμπ έχει δεχθεί ευρέως κριτική για δηλώσεις στις οποίες εμφανίζει “αλήθειες” χωρίς τεκμηρίωση, ή με ελλειπή στοιχεία.

Έχει πει ότι πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα ψήφισαν παράνομα στις αμερικανικές εκλογές, το οποίο αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ψέμα, και έχει δηλώσει ψευδώς ότι κέρδισε με τη μεγαλύτερη διαφορά ψήφων εδώ και δεκαετίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ