Επείγουσα ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Τη θέση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως προς τη βιωσιμότητα και την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ζήτησε με επείγουσα ερώτησή του ο Κώστας Χρυσόγονος.

Ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως σύμφωνα με τους οικονομολόγους του ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος υπό τις σημερινές συνθήκες χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Παράλληλα αναφέρθηκε στην παρατήρηση της έκθεσης πως μέχρι το 2060 το ελληνικό χρέος θα έχει εκτοξευθεί στο 275% του ΑΕΠ, αφού λύσεις οι οποίες δεν οδηγούν σε μείωσή του χρέους δεν είναι συνεπείς με τη βιωσιμότητα. Έκλεισε την ερώτησή του καλώντας το Συμβούλιο να αποφασίσει αν θεωρεί το ΔΝΤ αξιόπιστο οργανισμό και σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, να παρουσιάσει πως σκοπεύει να ανταποκριθεί στις εισηγήσεις του ΔΝΤ για μια γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 06.02.2017 αναλύθηκαν ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο χαρακτηρίζεται από τους οικονομολόγους του Ταμείου ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο»[1]. Συγκεκριμένα, στη σχετική έκθεσή του το ΔΝΤ εκτιμά ότι μέχρι το 2060 το ελληνικό χρέος θα έχει εκτοξευθεί στο 275% του ΑΕΠ, ενώ τονίζεται πως «λύσεις που παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, αλλά δεν οδηγούν σε μια πτωτική πορεία του χρέους στον χρονικό ορίζοντα έως το 2060, δεν είναι συνεπείς με τη βιωσιμότητα»[2].

Ερωτάται το Συμβούλιο:

α) Θεωρεί το ΔΝΤ αξιόπιστο οργανισμό ο οποίος πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι;

β) Εάν η απάντηση στην ερώτηση α) είναι θετική, τότε πώς σκοπεύει το Συμβούλιο να ανταποκριθεί προς τις εισηγήσεις του ΔΝΤ για γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους;

ΣΧΕΤΙΚΑ