Η εβδομάδα στο ΕΚ την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

0
131

Η πρόσβαση σε φάρμακα, η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στη Βρετανία και οι υποχρεώσεις στον τομέα της αμοιβαιότητας των θεωρήσεων, βρίσκονται στην ατζέντα της ολομέλειας που πραγματοποιείται Τετάρτη και Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, η διακοινοβουλευτική επιτροπή εξετάζει τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το άσυλο που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η εξεταστική επιτροπή ολοκληρώνει το πόρισμα και τις συστάσεις της για το σκάνδαλο με τους ρύπους των αυτοκινήτων.

Οι ευρωβουλευτές συζητούν την Τετάρτη και την Πέμπτη προτάσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των ευρωπαίων πολιτών σε φάρμακα. Το υψηλό και αυξανόμενο κόστος των θεραπειών, ειδικά των νεότερων και των πιο αποτελεσματικών, απαιτεί τη δημιουργία μέτρων προκειμένου να γίνουν προσιτά στους ασθενείς και τα συστήματα υγείας διατηρώντας παράλληλα την καινοτομία στον τομέα της έρευνας.

Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία, συζητά η ολομέλεια την Τετάρτη, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι το Βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει περιοριστικές ερμηνείες του δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών να παραμείνουν στην Βρετανία μετά την έξοδο της χώρας από την Ένωση.

Μια δεκαετία μετά την ένταξή τους στην ΕΕ, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να απαιτούν βίζα από τους πολίτες της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Την Πέμπτη, η ολομέλεια με ψήφισμά της ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει εκ νέου την υποχρέωση θεώρησης βίζας για τους πολίτες των ΗΠΑ μέχρι να λυθεί το ζήτημα.

Η επιτροπές Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης, συζητούν την Τρίτη για την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Επίσης, η εισηγήτρια του ΕΚ Σεσίλια Γουίκστρομ, λίγες ημέρες πριν παρουσιάσει το σχέδιο έκθεσης για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνο ΙΙ, απαντά σε απευθείας μετάδοση από τη σελίδα του ΕΚ στο Facebook στις 15.00 (ώρα Ελλάδος), σε ερωτήσεις του κοινού.

Τέλος, η εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο με τους ρύπους των αυτοκινήτων, ψηφίζει την τελική της έκθεση. Οι συστάσεις και τα ευρήματα της έρευνας της επιτροπής που ξεκίνησαν μετά το σκάνδαλο με τη Volkswagen στις ΗΠΑ, θα συζητηθούν και θα τεθούν σε ψηφοφορία κατά την ολομέλεια του Απριλίου στο Στρασβούργο.