Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας, είναι πιο αναγκαία από ποτέ, τόνισε η Ε. Βόζεμπεργκ, υπερψηφίζοντας τη σχετική Οδηγία

1
138

Υπέρ της υιοθέτησης της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπό το φως των αυξανόμενων τρομοκρατικών απειλών σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελ. Βόζεμπεργκ με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία του νέου Επιτρόπου για την Ένωση Ασφάλειας Τζούλιαν Κινγκ.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επισήμανε ότι η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία επικαιροποιεί την αντιτρομοκρατική δράση της Ε.Ε. προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ποινικοποιεί τη συμμετοχική δράση και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τρομοκρατικούς σκοπούς, τη στρατολόγηση και παροχή εκπαίδευσης σε τρομοκράτες, όπως και τη δημόσια υποκίνηση ή υποστήριξη τρομοκρατικών πράξεων. Μεταξύ άλλων, η κυρία Βόζεμπεργκ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνει διατάξεις για την παροχή άμεσης βοήθειας στα θύματα της τρομοκρατίας και στις οικογένειές τους υπό την ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της ευρωβουλευτού: «Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Όχι γιατί η τρομοκρατία ήρθε στην Ευρώπη για να μείνει, αλλά γιατί η τρομοκρατία εξελίσσεται σε βάρος της ευρωπαϊκής ιδέας, των Ευρωπαίων πολιτών και κυρίως των επόμενων γενεών. Η νέα Οδηγία αποτελεί ένα επικαιροποιημένο νομοθετικό κείμενο, ένα ισορροπημένο κείμενο, στο οποίο ποινικοποιείται η συμμετοχική δράση, ο τρόπος οργάνωσης, ο τρόπος εκπαίδευσης, τα ταξίδια για σκοπούς πάντα τρομοκρατίας και η χρηματοδότηση των τρομοκρατών. Κυρίως, πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι το πρώτο κείμενο, στο οποίο οι δράσεις των τρομοκρατών επικαιροποιούνται ως προς την ποινική απαξία από τη μία πλευρά και από την άλλη προστατεύονται οι οικογένειες των θυμάτων, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τύχει της ευρωπαϊκής ομπρέλας προστασίας.

Επιπλέον, η διεθνής δικαιοδοσία ειδικά για το αδίκημα της εκπαίδευσης για σκοπούς τρομοκρατικούς είναι επίσης σημαντική. Επιτρέψτε μου να πω, ότι έχει σημασία να προωθηθεί, να διαφημιστεί αυτή η ευρωπαϊκή νομοθεσία, γιατί η τρομοκρατία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη. Αφορά όλους μας».

 

 
ΑΠΕ-ΜΠΕ