Θεόδωρος Ζαγοράκης: “Πρέπει να αναδείξουμε τον πολυδιάστατο ρόλο του αθλητισμού και να πολεμήσουμε ό,τι τον υποβαθμίζει”

0
144

 

“Η έκθεση για την αθλητική πολιτική στην Ε.Ε. που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αγγίζει τα φαινόμενα που πλήττουν τον αθλητισμό, θέτει το πλαίσιο εργασίας ώστε να τα καταπολεμήσουμε και προτείνει λύσεις για τον αθλητή, τον πολίτη και την κοινωνία” δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης για την υπερψήφιση της έκθεσης σχετικά με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της πολιτικής για τον αθλητισμό, κατά την Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, του οποίου οι τροπολογίες εγκρίθηκαν από το σώμα, συνέβαλε ουσιαστικά στην τελική διαμόρφωση της έκθεσης ως μέλος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ε.Κ. αλλά και ως γενικός γραμματέας της διακομματικής ομάδας για τον αθλητισμό. Οι τροπολογίες του κ. Ζαγοράκη, ανέδειξαν φαινόμενα που πλήττουν χρόνια τον χώρο, όπως η βία και το ντόπινγκ, η έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης των αθλητών, αλλά και οι συνθήκες «εργασιακού μεσαίωνα» που αντιμετωπίζουν οι λιγότερο γνωστοί επαγγελματίες αθλητές.

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζει την ανάγκη προώθησης καλών πρακτικών για την θέσπιση σύγχρονου και βιώσιμου θεσμικού πλαισίου  διακυβέρνησης των αθλητικών οργανισμών σε κάθε επίπεδο, ώστε τα ζητήματα αυτά να αντιμετωπίζονται συνολικά.

Μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας συνυπέγραψε τροπολογίες για την δημιουργία μητρώων διαφάνειας που αφορούν τις αμοιβές των μάνατζερ, την προώθηση της διπλής σταδιοδρομίας των αθλητών και την κινητικότητα προπονητών και συναφών επαγγελματιών, καθώς και την υποστήριξη και την προστασία των νεαρών και ανήλικων αθλητών.

Επίσης, μέσω των τροπολογιών αυτών, η έκθεση τονίζει την προώθηση μακροπρόθεσμων οικονομικών μοντέλων για την προαγωγή του αθλητισμού και των αθλητικών υποδομών, την προώθηση διακρατικών συμφωνιών για το ντόπινγκ και την αντιμετώπισή του ως απειλή για την δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον, ενώ θέτει παράλληλα ζητήματα μείωσης της χρηματοδότησης του αθλητισμού λόγω της ψηφιακής πειρατείας και της μη εγκεκριμένης αναμετάδοσης αθλητικών γεγονότων.

Στο τελικό κείμενο της έκθεσης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην έννοια της ακεραιότητας ως προϋπόθεση για όποιον σχετίζεται με τον αθλητισμό, και πώς θα πρέπει να διασφαλίζεται θεσμικά από κάθε φορέα και άτομο, ώστε να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά φαινόμενα όπως οι προσυμφωνημένοι αγώνες.

Τέλος, ο κ. Ζαγοράκης έκλεισε δηλώνοντας ότι «η νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστηρίζει τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό. Τον αθλητισμό που συμβάλλει στην σωματική και πνευματική υγεία, την οικονομική και τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την ευημερία του ατόμου και των κοινωνιών μας συνολικά. Δεν πρέπει να συνδέουμε τον αθλητισμό με τα όσα αρνητικά συμβαίνουν λόγω εξωαγωνιστικών ή παραβατικών πρακτικών, αλλά να επικεντρωνόμαστε στα θετικά του».