Μηδενική ανοχή στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων

6 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής, που τιμάται κάθε χρόνο παγκοσμίως στις 6 Φεβρουαρίου, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ)  προτάσσει την ανάγκη ανάπτυξης μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια γυναίκες, κυρίως στις χώρες της Ασίας και της Δυτικής Αφρικής, αλλά και στην Ευρώπη, υφίστανται γενετήσιο ακρωτηριασμό (Female genital mutilation). Η κλειτοριδεκτομή συνιστά ένα από τα είδη του γενετήσιου ακρωτηριασμού, ο οποίος πραγματοποιείται είτε μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, είτε μέχρι την εφηβεία, αλλά και κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μιας γυναίκας.

Χωρίς αμφιβολία, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνιστά κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών. Παράλληλα, οι συνέπειες της κλειτοριδεκτομής είναι ιδιαίτερα αρνητικές, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία των γυναικών που την υφίστανται, επηρεάζοντας ταυτόχρονα και τη σεξουαλική τους ζωή.

Την ίδια στιγμή, οι περιπτώσεις σοβαρών μολύνσεων, ακατάπαυστης αιμορραγίας που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο, χρόνιων πόνων, επιπλοκών κατά τον τοκετό ή ακόμη και στειρότητας, συνιστούν ορισμένες μόνο από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής στη ζωή των γυναικών.

Η  ΓΓΙΦ, τιμώντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών, ως μέλη που χρήζουν ίσων ευκαιριών και με όρους έμφυλης ισότητας, εκφράζει το σεβασμό της απέναντι στη γυναικεία φυσιολογία και τονίζει την άμεση ανάγκη οι αντιδημοκρατικές πρακτικές που προσβάλλουν τη γυναικεία υπόσταση, όπως ο ακρωτηριασμός των γεννητικών τους οργάνων, να λάβουν τέλος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ