Ντράγκι για ελληνικά ομόλογα: Πρώτα χρέος-αξιολόγηση και μετά βλέπουμε

Πρώτα να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, επίσης να προσδιοριστούν και τα βραχυπρόθεσμα και τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος

0
92
Μάριο Ντράγκι

Τα βήματα για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ περιέγραψε ο Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πριν η ΕΚΤ προχωρήσει στην αγορά ελληνικού χρέους, θα πρέπει πρώτα να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, επίσης να προσδιοριστούν και τα βραχυπρόθεσμα και τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και επιπλέον να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που έχει «κολλήσει».

Αφότου γίνουν αυτές οι κινήσεις, μόνο τότε το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κάνει τη δική του έκθεση βιωσιμότητας, με τους δικούς του όρους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η επαναγορά ελληνικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά θα γίνει άμεσα, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ ενδεχομένως να περάσει ίσως και ένας χρόνος από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέχρι και τη αγορά ελληνικού χρέους μέσω του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Λίγο νωρίτερα ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 60 δισ. το μήνα, εξαιτίας των φόβων για επιβολή μονόπλευρων οικονομικών μέτρων από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ή επιστροφής του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο.