Ν. Ανδρουλάκης: Επιστολή σε Μογκερίνι και Χαν για τις τουρκικές προκλήσεις

0
162
Ανδρουλάκης
Ανδρουλάκης

Επιστολή για τις προκλήσεις της Τουρκίας έστειλε ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης, προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Φ. Μογκερίνι και προς τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.
Ο ευρωβουλευτής, στην επιστολή του, επισημαίνει τις αυξημένες προκλήσεις της Τουρκίας μετά από την απόφαση του Αρείου Πάγου να απορρίψει το αίτημα έκδοσης των 8 τούρκων αξιωματικών, με το σκεπτικό ότι δεν εξασφαλίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις φυσικής προστασίας τους στην Τουρκία.
Μετά την απόφαση αυτή της δικαιοσύνης, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου υπήρξε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων από στολίσκο που επέβαινε σχεδόν το σύνολο της φυσικής ηγεσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η πρόκληση αυτή γίνεται λίγες μόνο μέρες πριν την επέτειο των 21 χρόνων από την κρίση των Ιμίων, όταν και οι δύο χώρες έφτασαν λίγο πριν τη σύρραξη. Συγχρόνως, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου κατεγράφησαν 21 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης στην επιστολή του «η Τουρκία, ως απάντηση στις αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης, έχει επιλέξει τον δρόμο της κλιμάκωσης ενεργειών και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι προκλήσεις δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα, αφού ο τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ απείλησε με επιδείνωση και τις γερμανο – τουρκικές σχέσεις, σε περίπτωση αποδοχής από το Βερολίνο, των αιτημάτων ασύλου 40 τούρκων στρατιωτικών.
Ο ευρωβουλευτής ζητά τέλος από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναλάβουν θετική δράση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να καταγγείλουν τον καιροσκοπισμό του κ. Ερντογάν, πιέζοντας για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.
Ν.Μ.