ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Φορολογία και πολιτική στην πρώτη περίοδο της Αγγλοκρατίας και το ζήτημα του φόρου υποτελείας

0
138

 

 

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 20:00, θα παρουσιαστεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα,  το βιβλίο του διπλωμάτη Κύπρου Η. Γιωργαλλή, Οι Βρετανοί στην Κύπρο.  Φορολογία και πολιτική στην πρώτη περίοδο της Αγγλοκρατίας και το ζήτημα του φόρου υποτελείας, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρέσβης της  Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, και ο Πρόεδρος της  Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας, κ. Γιώργος Συλλούρης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Γιώργος Γεωργής, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Άγγελος Συρίγος και ο δημοσιογράφος, συγγραφέας κ. Σταύρος Λυγερός.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Ανδρέας Κούκος νομικός, ιστορικός και Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια (Ε.Μ.Ε.Ι.Κ.).

Σε πλήρη αντίθεση με αυτό που υπαινίσσεται το σκίτσο στο οπισθόφυλλο του βιβλίου δεν ήταν η Βρετανία που επωμίσθηκε το βάρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μετά τη σύναψη της Αμυντικής Συνθήκης του 1878 με την Πύλη. «Θύμα» αυτής της Συνθήκης, τουλάχιστον στο οικονομικό πεδίο, υπήρξε η Κύπρος, η οποία υποχρεώθηκε να καταβάλλει ετησίως ένα υπέρογκο ποσό στο βρετανικό θησαυροφυλάκιο. Μόλις ένα μήνα μετά την υπογραφή της Συνθήκης, στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο βρετανικό Κοινοβούλιο, αποκαλύφθηκε η επιδίωξη της Βρετανίας να διασυνδέσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της Πύλης έναντι του κριμαϊκού δανείου του 1855 (που είχε εγγυηθεί από κοινού με τη Γαλλία) με τη δική της υποχρέωση καταβολής του κυπριακού πλεονάσματος προς τον Σουλτάνο. Η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων, υπό τον Γλάδστωνα, υιοθέτησε τις δεσμεύσεις του Ντισραέλι, αποδεχόμενη ότι η ανάθεση της κατοχής της Κύπρου στη Βρετανία δεν έπρεπε να μειώνει τα έσοδα που λάμβανε ο Σουλτάνος από το νησί, τα οποία εκτιμήθηκαν πέραν των 80.000 λιρών ετησίως. Η Βρετανία, όμως, έσπευσε να δεσμεύσει το ποσό αυτό υπέρ των ομολογιούχων της και εις βάρος της οικονομικής ανάκαμψης της Κύπρου και της προοπτικής ανάπτυξής της.

Ο Κύπρος Η. Γιωργαλλής γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1973 και είναι διπλωμάτης καριέρας. Σπούδασε Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, στη Διεύθυνση Επενδύσεων του Πανεπιστημίου City. Αναγορεύθηκε διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εντάχθηκε στη Διπλωματική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2003, υπηρετώντας ως Ακόλουθος στη Διεύθυνση Κυπριακού και μετέπειτα ως μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Διετέλεσε δις Διευθυντής στο Διπλωματικό Γραφείο της υπουργού Εξωτερικών Δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε επίσης Διευθυντής στο Γραφείο Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών και Μόνιμος Επιτετραμμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σλοβενία. Έλαβε την τιμητική διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος του Αγίου Γρηγορίου του Μέγα της Αγίας Έδρας από τον Πάπα Βενέδικτο XVI. Υπηρετεί ως Αναπληρωτής Αρχηγός της Διπλωματικής Αποστολής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, ενώ πρόσφατα έχει διοριστεί Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων του τέως Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα.