Οι θησαυροί της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

0
251

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα μεταφερθεί η Γενική Συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και το ιδιαίτερων απαιτήσεων έργο προετοιμασίας της για τη μετεγκατάστασή της έχει αναλάβει η Uni Systems, μέλος του Ομίλου Quest.

Η υλοποίηση του φιλόδοξου έργου περιλαμβάνει την επεξεργασία του 1ου αντιτύπου της  Γενικής Συλλογής καθώς και της Συλλογής Πολυτίμων, η οποία αριθμεί περίπου 720.000 τεκμήρια, μέσω εύρους επισταμένων εργασιών. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε οκτώ μήνες με την παράδοση του εγκιβωτισμένου υλικού.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται ταυτόχρονα στο Βαλλιάνειο κτίριο και στο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Βοτανικό και περιλαμβάνουν:

α) επικόλληση RFID ετικετών σε βιβλία και δεμένους τόμους περιοδικών και εφημερίδων,

β) ταυτοποίηση τεκμηρίων και αντιτύπων στο πληροφοριακό σύστημα της Εθνικής Βιβλιοθήκης,

γ) επεξεργασία βιβλιογραφικών εγγραφών και τεκμηρίων,

δ) σάρωση εξωφύλλου ή σελίδας τίτλου και ονομασία των ψηφιοποιημένων αρχείων για τον κάθε τίτλο με το πέρας της επεξεργασίας αντιτύπου και

ε) συσκευασία, σήμανση και εγκιβωτισμό των συλλογών.

Το έργο υλοποιείται με την αποκλειστική Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που αφορά στην υποστήριξη μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης, έργο συνολικού ύψους €5.000.000, η διαχείριση του οποίου γίνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Φίλοι και Υποστηρικτές Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Το έργο εντάσσεται στον άξονα που αφορά την προετοιμασία, επεξεργασία και ανάπτυξη των Συλλογών.

Ο Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, δήλωσε σχετικά: “Η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος αποτελεί πρωτόγνωρη κατάσταση στην ιστορία της. Άνθρωποι, συλλογές και υπηρεσίες προετοιμάζονται για ένα νέο τόπο, χρόνο και τρόπο για τη μακροχρόνια διατήρηση των τεκμηρίων του καταγεγραμμένου ελληνικού πολιτισμού και τη διάδοσή του με ανοικτή πρόσβαση. Για την επιτυχία του εγχειρήματος απαιτείται  συνεργασία με τους καλύτερους σε κάθε πεδίο δράσης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνεργασία της ΕΒΕ με την Uni Systems”.

Στο μοναδικό για τα ελληνικά χρονικά έργο απασχολούνται περισσότερα από 50 άτομα με ειδικότητες που τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του, ενώ τέσσερα τμήματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης (Αναγνωστήριο, Κατάλογοι, Συντήρηση, Μηχανοργάνωση), συνεργάζονται για την ομαλή υλοποίησή του.

Ο κ. Γιάννης Λουμάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Uni Systems σχολίασε: “Φέρουμε τη μεγάλη ευθύνη του σχεδιασμού και υλοποίησης ενός κρίσιμου έργου που σηματοδοτεί τη νέα εποχή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι που συμβάλλουμε σε αυτό. Το έργο υλοποιείται απρόσκοπτα και εντός χρονοδιαγράμματος σε κλίμα στενής συνεργασίας τόσο με τους εκπροσώπους της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όσο και με τους εκπροσώπους της εταιρείας Φίλοι και Υποστηρικτές Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και είμαστε βέβαιοι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει όλους”.

H Uni Systems επενδύει στις Ολοκληρωμένες Λύσεις και Υπηρεσίες Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών, Ιστορικών Αρχείων και Μουσείων από το 1997 και σήμερα θεωρείται μια από τις σημαντικότερες εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής.