Ο Γιούνκερ υπέρ ενός «κατώτατου μισθού» σε κάθε χώρα της ΕΕ

0
94
Juncker
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ στο συνέδριο για την Κοινωνική Πολιτική 23 Ιανουαρίου[© European Union , 2017] Εκτύπωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να θεσπίσουν κατώτατους μισθούς για τους εργαζομένους και τους ανέργους τους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν τη Δευτέρα (23 Ιανουαρίου), σε μια προσπάθεια για την καταπολέμηση της αυξανόμενης κοινωνικής ανισότητας και της φτώχειας.

Η Επιτροπή, η οποία έχει περιορισμένες εξουσίες στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ετοιμάζεται να αναμορφώσει τις λειτουργίες και τους στόχους της ΕΕ και επιθυμεί αυτή η μεταρρύθμιση να συμπεριλάβει την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών αδικιών που έχουν συχνά γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από δεξιά ευρωσκεπτικιστά κόμματα σε όλη την ΕΕ. «Θα πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος μισθός σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Γιούνκερ σε μια διάσκεψη για τα κοινωνικά δικαιώματα στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι εκείνοι που αναζητούν εργασία θα πρέπει επίσης να έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ο Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, δήλωσε ότι κάθε κράτος πρέπει να είναι ελεύθερo να καθορίζει το δικό του κατώτατο μισθό, αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα επίπεδο αξιοπρέπειας το οποίο πρέπει να σεβαστούμε». Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιούνκερ ζήτησε την εισαγωγή ενός κατώτατου μισθού. Λίγο πριν από την εκλογή του το 2014, δεσμεύτηκε στους κεντροαριστερούς ευρωβουλευτές ότι θα εργαστεί για την καθιέρωση ενός ελάχιστου κοινωνικού μισθού σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Σε μια πρόσφατη κίνηση, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν μια νέα νομοθεσία από την ΕΕ, η οποία να απαιτεί κατώτατο μισθό σε κάθε χώρα. Από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, μόνο έξι δεν έχουν νομικά κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό: η Κύπρος, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία και η Σουηδία. Στη Γερμανία, έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD).

Η Γαλλία είναι επίσης ευχαριστημένη. Το Παρίσι εδώ και καιρό υποστηρίζει την εισαγωγή ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού σε μια προσπάθεια για την καταπολέμηση του κοινωνικού ντάμπινγκ. Σε μια έκθεση που ονομάζεται «Μέθοδοι για την εισαγωγή των ευρωπαϊκών κανόνων για τον κατώτατο μισθό», η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών, υπέβαλε πολλές προτάσεις σχετικά με το πώς αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Το βιοτικό επίπεδο και το κόστος ζωής ποικίλλει ευρέως στην ΕΕ, ιδίως στη Νότια Ευρώπη, η οποία μαστίζεται από υψηλά επίπεδα ανεργίας. Ο Γιούνκερ κάλεσε τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν ένα κατώτατο μισθό για να αντιμετωπίσουν το «κοινωνικό ντάμπινγκ» – έναν όρο ο οποίος αναφέρεται στην απασχόληση φθηνότερου εργατικού δυναμικού, μερικές φορές μέσω μεταναστών ή μεταφοράς της παραγωγής σε χώρες με χαμηλούς μισθούς.

Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει εντός της ζώνης του ευρώ, η οποία μοιράζεται ήδη ένα ενιαίο νόμισμα και δημοσιονομική εποπτεία. Η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πριν από την σύνοδο κορυφής στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου, η οποία θα έχει ως θέμα την 60η επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης.