Την κατηγορηματική αντίθεσή τους με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Π.Γ.Δ.Μ., εξέφρασαν ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τόσο οι δύο Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όσο και οι υπόλοιποι ‘Έλληνες Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή, ομονόησαν ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατίας, αφού παρατηρείται μια σειρά από παραβιάσεις, μια σειρά από γκρίζες ζώνες σε πολύ βασικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι χώρες που θέλουν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει οπισθοδρόμηση κυρίως στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), διαπιστώνει αύξηση της πολιτικοποίησης των κρατικών θεσμών, του κυβερνητικού ελέγχου των ΜΜΕ ακόμη και στο πλαίσιο της διαδικασίας των εκλογών» τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Σε ανάλογο ύφος και η παρέμβαση της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην έλλειψη σεβασμού στη συμφωνία της Οχρίδας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των μειονοτήτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καταγράφονται μια σειρά από παραβιάσεις στον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων ή των άλλων εθνοτήτων. Θέλω να θυμίσω ακριβώς την πληθυσμιακή αναλογία των Αλβανών με τους Σλαβόφωνους που υπάρχουν σ’ αυτή τη χώρα, το σεβασμό των ελευθεριών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τις σχέσεις κράτους-κόμματος, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Κεφαλογιάννη έχει ως εξής:

«Ενώνω τη δική μου φωνή με τις διαπιστώσεις οι οποίες έχουν γίνει από την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και από την Μικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης – FYROM.

Κι αυτές οι διαπιστώσεις λένε κάτι απλό. Ότι η χώρα έχει οπισθοδρομήσει τους τελευταίους 12 μήνες σε όλους τους τομείς προτεραιότητας που έχουμε βάλει κι αυτοί είναι:

Τα πολιτικά κριτήρια, οι σχέσεις καλής γειτονίας, το θέμα του ονόματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει οπισθοδρόμηση κυρίως στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), διαπιστώνει αύξηση της πολιτικοποίησης των κρατικών θεσμών, του κυβερνητικού ελέγχου των ΜΜΕ ακόμη και στο πλαίσιο της διαδικασίας των εκλογών.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Ζάεβ, δεν έχει επιστρέψει στα έδρανα του Κοινοβουλίου και μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεση του να σχηματίσει σκιώδη κυβέρνηση και σκιώδες Κοινοβούλιο.

Στις σχέσεις τώρα καλής γειτονίας. Η χώρα των Σκοπίων , η FYROM, δείχνει τάσεις αλυτρωτισμού. Σας τα είπαν κι άλλοι συνάδελφοι για τα μνημεία για την “Μεγάλη Μακεδονία” στο Γευγελή και στο Γαζί, για προκλητικές ενέργειες σε γειτονικές χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Κάτω απ αυτές τις συνθήκες, η FYROM δεν είναι έτοιμη για έναρξη Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Όσον αφορά τις τροπολογίες, ακούστηκαν πάρα πολλά, έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα, κάποιες απ αυτές τις τροπολογίες, τις κοινές τροπολογίες θα τις υπερψηφίσουμε, αλλά θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Εισηγητή στην τροπολογία Νο 5 να διαγράψει με δική του πρωτοβουλία την λέξη «Macedonian».