Του Νίκου Φιλιππίδη, δημοσιογράφος
Η τρόικα έρχεται καλά ενημερωμένη για τα ελληνικά έθιμα. Δεν επιστρέφουν τυχαία την Δευτέρα. Θα μπορούσαν να επιστρέψουν την Τρίτη. Κάποιος τους έπεισε ότι δεν πρέπει να χάσουν την μοναδική ελληνική λαγάνα και τον φημισμένο χειροποίητο χαλβά της Δραπετσώνας, πολλώ δε το πέταγμα του χαρταετού στου Φιλοπάππου.
Είναι προφανές ότι στις συζητήσεις της Τρίτης θέλουν να πάνε με γεμάτο στομάχι, καθώς επιστρέφουν με «άδειο καλάθι».
Επί της ουσίας.
Το πέταγμα του χαρταετού, προϋποθέτει καλά ζύγια, μια μακριά ουρά και ένα γερό σπάγκο, όταν ο αέρας θα τον σηκώσει ψηλά στον ουρανό.
Τα «ζύγια» στην ελληνική περίπτωση έχουν αποφασιστεί. Με μέτρα πολλών δις. ευρώ από τώρα για το 2019, δεσμεύεται η επόμενη ελληνική κυβέρνηση με ανεπανάληπτο τρόπο και μέχρι τότε η σημερινή κυβέρνηση θα μπορεί να προβεί σε κάθε είδους “τρελίτσες”. Θα έχουν φορολογήσει άγρια τους ανθρώπους της μισθωτής εργασίας και θα έχουν τσεκουρώσει τις συντάξεις, αλλά θα μπορούν για παράδειγμα να συνεχίζουν να διορίζουν και να μονιμοποιούν τους ανθρώπους τους.
Η “ουρά” που θα επιτρέψει την «απογείωση» της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές θα στηρίζεται σε μια υπόσχεση: Αν μετά το 2019 ο προϋπολογισμός πετυχαίνει, αυτό που πέτυχε το 2016, πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του στόχου πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ θα μπορεί το επιπλέον ποσό που θα προκύψει να το διαθέσει σε ρυθμίσεις, όπως η μείωση φόρων και όχι σε επιδόματα τύπου «13η σύνταξη». Θα μπορεί όμως προκειμένου να «απογειωθεί» να υπόσχεται (ξανά) ότι θα μειώσει ή θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ.
Όπως και στο πέταγμα του αετού, η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται όμως και από τον “σπάγκο”. Αν είναι κοντός, ο αετός αργά ή γρήγορα με μια ανάποδη ριπή του ανέμου θα πέσει. Ο «σπάγκος» που άφησαν οι θεσμοί στην κυβέρνηση είναι εξαιρετικά κοντός. Η κυβέρνηση δύσκολα θα ολοκληρώσει αυτή την συμφωνία όσο και να την μασκαρέψει. Οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα, παρά την επιστροφή των θεσμών, θα δώσουν χρόνο στην κυβέρνηση και ανάσα στην οικονομία (έναντι της αβεβαιότητας του προηγούμενου διαστήματος), θα επιτρέψουν όμως και στους θεσμούς να ζυγίσουν τις μεταξύ τους διαφορές και να αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσει το 4ο μνημόνιο..
Πηγή: http://www.liberal.gr