Δωρεάν ταξίδια για 7.000 μαθητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

0
150

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, η οποία στηρίζει περαιτέρω τη μάθηση και την κινητικότητα των νεαρών Ευρωπαίων.

Η πρωτοβουλία αυτή, με την ονομασία «Move2Learn, Learn2Move», θα δώσει σε τουλάχιστον 5.000 νεαρούς πολίτες τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με βιώσιμα μέσα μεταφοράς σε μια άλλη χώρα της ΕΕ – μόνοι τους ή μαζί με τη σχολική τους τάξη. Αυτή η εφάπαξ πρωτοβουλία, που αναλαμβάνεται με την ευκαιρία της 30ής επετείου του προγράμματος Erasmus, ανταποκρίνεται σε δύο καίριες προτεραιότητες της Επιτροπής: να δοθεί νέα έμφαση στη νεολαία της Ευρώπης και να διευκολυνθεί η κινητικότητα των πολιτών της ΕΕ, κυρίως η κινητικότητα χαμηλών εκπομπών.

Η πρωτοβουλία «Move2Learn, Learn2Move» βασίζεται σε ιδέα που διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2016. Θα υλοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης (eTwinning), του μεγαλύτερου παγκοσμίως δικτύου για το διδακτικό προσωπικό, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος Erasmus+ και δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές σε όλη την Ευρώπη να αναπτύσσουν σχέδια μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς δήλωσε τα εξής: «Η πρωτοβουλία αυτή, στηριζόμενη στην επιτυχία της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης, θα δώσει στους νέους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν από πρώτο χέρι διαφορετικές χώρες και κουλτούρες σε όλη την Ευρώπη. Με την ευκαιρία της 30ής επετείου του προγράμματος Erasmus, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα είναι ένα ακόμη παράδειγμα αυτού του επιτυχημένου προγράμματος της ΕΕ που φέρνει κοντά ανθρώπους και τους βοηθά να νιώσουν τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος.»

Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Βιολέτα Μπουλτς δήλωσε: «Οι μεταφορές δεν έχουν να κάνουν με φορτηγά, πλοία ή αυτοκινητόδρομους· έχουν να κάνουν με ανθρώπους. Θέλουμε να δώσουμε στους νεαρούς Ευρωπαίους την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Ευρώπη. Θέλουμε επίσης να τους ενθαρρύνουμε να ταξιδεύουν με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο και, γι’ αυτόν τον λόγο, θα λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές CO2. Επίσης, είμαι ευτυχής επειδή για την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας μπορούμε να βασιζόμαστε στην ενεργό συμμετοχή των μεταφορέων.»

Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλες τις σχολικές τάξεις μαθητών ηλικίας 16 ετών και άνω, οι οποίες συμμετέχουν στην ηλεκτρονική αδελφοποίηση. Οι τάξεις αυτές καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή για τα δωρεάν εισιτήρια που θα διατεθούν για τα καλύτερα σχέδια ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σε κάθε συμμετέχουσα χώρα. Το στοιχείο της κοινωνικής ένταξης θα είναι ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής των καλύτερων σχεδίων. Μετά την επιλογή τους, οι νικητές θα μπορούν να ταξιδέψουν το διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2017 και Δεκεμβρίου 2018, σε ημερομηνίες της επιλογής τους. Οι μαθητές μπορούν να ταξιδέψουν είτε σε ομάδες στο πλαίσιο ενός σχολικού ταξιδιού, είτε μεμονωμένα, ανάλογα με την απόφαση των γονέων και του διδακτικού προσωπικού.

Μπορούν να επιλεγούν κάθε είδους μεταφορικά μέσα και μεταφορείς, λαμβανομένων υπόψη των σημείων αναχώρησης και προορισμού των μαθητών που θα ταξιδέψουν. Ορισμένοι μεταφορείς στηρίζουν την πρωτοβουλία προσφέροντας ειδική έκπτωση στους συμμετέχοντες. Πρόκειται για τους εξής: Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling και Westbahn.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει και άλλους μεταφορείς να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Ιστορικό

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης (eTwinning) δίνει τη δυνατότητα στο προσωπικό σχολείων (διδακτικό προσωπικό, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους) να επικοινωνούν, να συνεργάζονται και να αναπτύσσουν σχέδια ως μέρος μιας κοινότητας μάθησης στην Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό προωθεί τη συνεργασία μεταξύ σχολείων και μαθητών και παράλληλα προσφέρει στους εκπαιδευτικούς δωρεάν και συνεχείς δυνατότητες προσωπικής εξέλιξης μέσω διαδικτύου. Μέχρι σήμερα, έχει ήδη συνδέσει πάνω από 450.000 εκπαιδευτικούς.

Η πλατφόρμα eTwinning που ξεκίνησε το 2005 ως κύρια δράση στο πλαίσιο του προγράμματος ηλεκτρονικής μάθησης (eLearning) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος εκπαίδευσης, κατάρτισης, νεολαίας και αθλητισμού, Erasmus+, από το 2014. Την πλατφόρμα eTwinning στηρίζει και διαχειρίζεται η European Schoolnet, η οποία είναι μια διεθνής σύμπραξη 30 Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας που αναπτύσσει μεθόδους μάθησης για σχολεία, διδάσκοντες και διδασκομένους σε όλη την Ευρώπη. Η πλατφόρμα στηρίζεται επιπλέον σε εθνικό επίπεδο από 37 εθνικές υπηρεσίες στήριξης.