Δ. Παπαδημούλης: «Tο λεγόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης να γίνει επιτέλους και Σύμφωνο Ανάπτυξης»

0
122
Δημήτρη Παπαδημουλή
Δημήτρης Παπαδημούλης

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κομισιόν για το υπερβολικά υψηλό γερμανικό πλεόνασμα, το οποίο συμβάλλει στην όξυνση των μακροοικονομικών ανισορροπιών εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 φτάνει τα 23,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η αντιμετώπιση τέτοιου είδους ανισορροπιών, που φέρνουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, είναι προτεραιότητα για τη Κομισιόν, τα αποτελέσματα παραμένουν έως και σήμερα εξαιρετικά φτωχά.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής τονίζει ότι ο ίδιος ο Αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί χαρακτήρισε το ύψος του γερμανικού πλεονάσματος «μη υγιές» και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση «να ενδυναμώσει σημαντικά την εσωτερική κατανάλωση και τις επενδύσεις». Ο Δημ. Παπαδημούλης ζητάει τέλος από την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες «ώστε να αντιμετωπιστούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες», καθώς και πληροφορίες αναφορικά με τις πολιτικές που σχεδιάζονται, ώστε το λεγόμενο «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» να γίνει επιτέλους και «Σύμφωνο Ανάπτυξης» με ιδιαίτερη μέριμνα για κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Υπερβάλλον γερμανικό πλεόνασμα και μέσο εισόδημα γερμανικής αγοράς εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη 23/02/2017 η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 ανέρχεται στα 23,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών είναι προτεραιότητα για την Κομισιόν, ωστόσο τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα για τα υπερβολικά πλεονάσματα είναι ανύπαρκτα. Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί, χαρακτήρισε το ύψος του γερμανικού πλεονάσματος «μη υγιές» και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να ενδυναμώσει σημαντικά την εσωτερική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Παράλληλα, η πρόσφατη έρευνα του Eurofound για τις συνθήκες εργασίας στην ΕΕ, φέρνει τη Γερμανία σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις αναφορικά με το ύψος του εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα, πάνω από το 60% των εργαζόμενων της έχει ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από τον γερμανικό μέσο όρο.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει η Κομισιόν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες, οι οποίες εντείνονται από τα υπερβολικά πλεονάσματα χωρών όπως η Γερμανία;

2. Ποιες πολιτικές σχεδιάζει η Κομισιόν, ώστε το λεγόμενο «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» να γίνει επιτέλους και «Σύμφωνο Ανάπτυξης» με ιδιαίτερη μέριμνα για τις χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία προσαρμογής;