Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Βασική προτεραιότητα η καταγραφή των παιδιών που φθάνουν στην Ευρώπη»

0
208

Τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος της εξαφάνισης ανήλικων προσφυγόπουλων στην Ευρώπη υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη με παρέμβασή της στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σημείωσε ότι παρόλο που το πρόβλημα έχει προκύψει εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει βελτιωθεί ακόμα η κατάσταση. Αντιθέτως, φαίνεται ότι αγνοούνται πολύ περισσότερα παιδιά απ’ όσα γνωρίζουμε, ενώ ακόμα στην Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (EUROPOL) δεν υπάρχει ειδική μονάδα που να ασχολείται με τα αγνοούμενα παιδιά.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Βόζεμπεργκ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην υποχρεωτική διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των Κρατών – Μελών αλλά και με την EUROPOL, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, καθώς πιθανολογείται ότι μεγάλος αριθμός εξαφανισμένων ανηλίκων έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης, ιδίως σεξουαλικής, από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων (trafficking).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της ευρωβουλευτού:

«Ένα χρόνο μετά την κατάθεση σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης για την εξαφάνιση κατ’ εκτίμηση 10.000 ανήλικων προσφυγόπουλων στην Ευρώπη, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει αλλάξει αλλά φαίνεται να είναι χειρότερη απ’ ότι γνωρίζουμε. Τα στοιχεία πλέον μιλούν ακόμη και για 30.000 αγνοούμενα παιδιά, τα οποία μέχρι στιγμής αδυνατούμε να εντοπίσουμε και να βοηθήσουμε να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Πολλά από αυτά πιθανολογείται ότι έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης, ιδίως σεξουαλικής, από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων (trafficking). Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία δεν διαθέτει ειδική μονάδα που να ασχολείται με τα αγνοούμενα παιδιά, ενώ ο συντονισμός των κρατών μελών στον τομέα αυτό είναι απογοητευτικός.

Η καταγραφή των ανηλίκων με τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, λαμβανομένης υπόψη της ηλικίας τους και σε κάθε περίπτωση όχι σε ανήλικους κάτω των έξι ετών, είναι ένα σημαντικό μέτρο για να αποφύγουμε νέα φαινόμενα εξαφάνισης παιδιών. Επιπλέον, είναι κεφαλαιώδους σημασίας να υπάρξουν πιο αποτελεσματικοί ευρωπαϊκοί κανόνες, που να αναγκάζουν τα Κράτη – Μέλη να συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και με την EUROPOL, για να γεφυρωθεί το υπάρχον κενό στη διασυνοριακή συνεργασία. Τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη ομάδα των μετακινούμενων πληθυσμών και αποτελεί χρέος της πολιτισμένης Ευρώπης να προστατεύσει το μέλλον τους».