Η καθοριστική συμβολή της ισότητας των φύλων στην οικονομική ευημερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

0
187

 

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), ευρωπαϊκός οργανισμός έρευνας και τεκμηρίωσης για θέματα ισότητας των φύλων με έδρα το Βίλνιους, δημοσιοποίησε στις 8 Μαρτίου 2017, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών, την πλέον πρόσφατη και άκρως επίκαιρη μελέτη με θέμα τον καθοριστικό ρόλο της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μελέτη εστιάζει στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν στα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. από την ουσιαστική αναβάθμιση της θέσης των γυναικών στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή και την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην πράξη (http://eige.europa.eu/sites/default/files/documents/mh0217174enn_web.pdf).

Τα χαρακτηριστικότερα ευρήματα της μελέτης, εστιάζουν στα ακόλουθα στοιχεία:

  1. ο μέσος όρος του επαγγελματικού χάσματος λόγω φύλου είναι 11,6% στην Ε.Ε. και αυτό αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
  2. οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης, γεγονός που τις καθιστά περισσότερο ευάλωτες απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό – μόνο το 2015 το 32,1% των γυναικών εργάζονταν με μερική απασχόληση έναντι του μονοψήφιου ποσοστού 8,9% για τους άνδρες.
  3. το 39% των γυναικών στην Ε.Ε. έχει αναφέρει ότι ο κύριος λόγος για μη αναζήτηση εργασίας είναι η ανατροφή των παιδιών και η φροντίδα ηλικιωμένων ή ανήμπορων ατόμων του οικογενειακού τους περιβάλλοντος – το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι μόλις 4%.
  4. σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έτους 2016, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών για εργασία ίσης αξίας έχει υπολογιστεί στο 16,1% και οι γυναίκες θα πρέπει να εργάζονται επιπλέον σαράντα ημέρες το χρόνο, προκειμένου οι απολαβές τους να εξισωθούν με αυτές των αρρένων συναδέλφους τους.
  5. οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στον τομέα των θετικών και τεχνολογικών επιστημών, αφού το 75% του φοιτητικού πληθυσμού στο συγκεκριμένο κλάδο είναι άνδρες.
  6. η ειλικρινής προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων δύναται να οδηγήσει σε αύξηση νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2050 από 6,3 εκατομμύρια έως και 10,5 εκατομμύρια με την ενθαρρυντική επισήμανση ότι περίπου το 70% αυτών των νέων θέσεων θα καλυφθεί από γυναίκες.
  7. η υιοθέτηση πολιτικών ισότητας των φύλων θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ μέχρι και σε ποσοστό της τάξης του 10% έως το 2050.

Η συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Οικονομία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).